Klassisk tiramisu er en italiensk dessertkage, der smager fantastisk. Den består af en mascarponecreme, som lægges i lag med ladyfingers (kiks), der er dryppet med kaffe og Amaretto. Tiramisu betyder 'saml mig op' ('kvik mig op'), og det gør desserten med både kaffe og amaretto og den lækre, bløde, cremede konsistens.
Jeg er vil med desserten., Det er faktisk min yndlingsdessert fra det italienske køkken, når man lige ser bort fra italiensk is. Alligevel er der jo ikke noget i vejen for, at man kan prøve at forny den, når æbletræerne bugner af æler. Så her er min opskrift på en æble tiramisu. Prøv også min lækre rabarber tiramisu
Ingredienser
Æblekompot
- 400 g spiseæbler efter at skræl og kernehuse er fjernet
- 2 spsk sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- ½ dl vand
Mascarponecreme
- 3 æg
- 70 g sukker, almindeligt hvidt sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 250 g mascarpone, italiensk friskost
Desuden
- 200 g ladyfingers, Savoiardo kiks
- 4-5 spsk Amaretto, italiensk likør (alternativ: Masala (italiensk likør), cognac eller sherry. Vil man have desserten alkoholfri, kan man bruge æblesaft/-juice eller anden frugtsaft i stedet)
Til pynt
- 50 g hasselnødder
- 1 spsk blandet stødt kanel og sukker - halvt af hvert
- evt ananaskirsebær eller æblesnacks
Sådan gør du
Æblekompot
- Skræl æbler, fjern kernehuse og skær æblerne i små stykker
- Kom æbler, vaniljesukker, sukker og vand i en gryde og kog æblerne til mos. Lad derefter æblemosen køle af
Mascarponecreme
- Del æggene i hvider og blommer. Pisk æggehviderne stive (så stive, at du kan vende skålen, uden at hviderne løber ud) og stil dem til side
- Pisk æggeblommer, vanilje og sukker i en skål til det bliver en dejlig skummende æggesnaps
- Vend mascarponen i æggesnapsen og rør det forsigtigt sammen. Det er en god idé, lige at røre mascarponen sammen først, så klumper den ikke så nemt
- Vend derefter først en stor skefuld stiftpisket æggehvide i og derefter vendes resten af æggehviden forsigtigt i, uden at slå luft ud.
- Vend forsigtigt æblekompotten i
Anretning
- Hak hasselnødderne med en kniv
- Bland stødt kanel og sukker i en lille skål
- Læg ladyfingers i et fad på cirka 20 x 20 cm, dryp dem med Amaretto
- Læg derefter et lag af mascarponecremen over, endnu et lag ladyfingeres, som dryppes med Amaretto og slut af med et lag mascarponecreme
- Pynt din tiramisu med de hakkede hasselnødder * og kanel/sukker drys
- Stil i køleskabet i ca 3 timer inden servering
Pynt evt med ananaskirsebær eller hjemmelavede æblessnacks
* hvis man ikke kan tåle nødder, kan disse fx erstattes af chokoladedrys/spåner