Så blev det Mortens Aften. Hos os laver vi aldrig stege, hverken andesteg eller flæskesteg, så hvad er bedre end en thairet med and til Mortens Aften? Så valget faldt på den traditionelle and i rød karry ( แกงเผ็ดเป็ด - kaeng phed ped). En virkelig lækker og afstemt ret med karrypasta, citrongræs, limeblade og galangarod. Desværre kan det være svært at finde galangarod, hvis ikke man bor i nærheden af et asiatisk supermarked/butik, men ingefær kan bruges som alternativ, selvom det ikke er helt det samme. Jeg vil anbefale at bruge frisk ananas i retten - resten af ananassen kan så bruges som en nem og lækker dessert.
Hvis du ikke kan finde limeblade i supermarkedet, kan sagtens finde dem på nettet, og en stor fordel er, at de kan fryses og faktisk også genfryses, hvis du køber dem frosne.
Ingredienser
til 4 personer - hvis du halverer den, kan du bruge den sammen med 3-4 andre thairetter til en thaimenu
- 3 stk andebryst, ca 500 g
- 1/4 - ½ ananas, helst frisk men dåseananas kan bruges - du kan bruge resten af ananassen som dessert
- 200 g brune champignon
- 150 g grønne bønner
- 1 løg
- 2 tsk rød karrypasta
- 2 tsk finthakket hvidløg
- 1 spsk finthakket galanga - hvis du ikke kan få fat i det, kan du bruge ingefær
- 1 stængel finthakket citrongræs
- 4-5 limeblade
- 1 tsk stødt nellike
- ½ tsk stødt kardemomme
- 2 tsk kokos- eller palmesukker, almindelig sukker eller rørsukker kan bruges
- 2-3 spsk soyasauce
- 3/4 ds kokosmælk - en åbnet dåse kokosmælk sagtens holde sig i køleskabet nogle dage. Rør rundt i det inden brug - det tykke lægger sig øverst
- 1 spsk tomatkoncentrat
- olie til stegning
- friske basilukumblade til pynt
Sådan gør du
- Pil og hak hvidløg fint
- Pil løget og skær det i tynde både
- Snit citrongræs i fine ringe
- Rens og skær champignon i kvarte
- Skyl bønner og skær dem i stykker på ca 3 cm
- Skær ananassen i kvarte og skær den hårde midte fra - 1-2 kvarte deles midt igennem og skæres i skiver til retten
- Skær skindet af andebrystet og skær kødet i tynde strimler
- Opvarm olien i en sauterpande eller gryde og rist karrypasta, galanga (ingefær), hvidløg, citrongræs, nelliker, kardemomme og limeblade heri. Hvis det vil brænde på, kan du tilsætte en spsk af kokosmælken
- Rist kødet heri. Tilsæt derefter løg, champignon, bønner, tomatkoncentrat og kokosmælk og lad det hele simre i 5 minutter. Tilsæt bønnerne og lad retten simre videre i 5 minutter
- Tilsæt soyasauce, sukker og ananasstykkerne og varm det hele igennem. Her kan du evt tilsætte små cherrytomater
Retten serveres med ris, og inden serveringen kan drysses med friske basilikumblade