Arabisk kikærtesalat med gulerødder og knas

Denne arabiske kikærtesalat sender mine tanker til sommer og sol i Dubai, hvor jeg smagte salaten første gang. En super lækker salat, hvor kikærterne er bagt sprøde i ovnen i duftende og smagfulde krydderier. Sødme og syre er tilføjet salaten med citron, granatæblekerner og rosiner. De sprøde kikærter suppleres godt af de knasende ristede mandler. Mynten giver prikken over i'et og et pift til det æstetiske. Bag evt rigeligt med kikærter og brug nogle af dem som snack - de kan sagtens holde sig nogle dage

Salaten kan spises som en vegetarret med brød - fx arabisk brød - og hummus til eller som en del af en arabisk mezze (appetizer/forret). Og så selvfølgelig som tilbehør til diverse retter, både arabiske og alle andre, hvortil salat passer


Ingredienser

Til 4 personer som tilbehør

  • 1 dåse kikærter (400 g = 240 g drænet vægt - kikærter fra dåse skal ikke koges) eller 100 g tørrede kikærter
  • 1 spsk olivenolie
  • ½ tsk stødt spidskommen
  • 1 tsk stødt gurkemeje
  • ½ tsk paprika, vælg stærk paprika hvis du vil have salaten lidt spicy
  • ½ tsk salt
  • 1 spsk tahin *)
  • 4 spsk friskpresset citronsaft
  • 500 g gulerødder
  • 1 granatæble eller en pakke granatæblekerner
  • 1 håndfuld rosiner
  • 1 lille håndfuld mandler

Til pynt

  • lidt mynte

 

*) kan du ikke finde tahin, kan du bruge en sesamdressing i stedet

Sådan gør du

  1. Tænd ovnen på 180 grader (varmluft)
  2. Hæld kikærterne i en si, skyl dem med koldt vand, lad dem dryppe godt af og tør dem med køkkenrulle
  3. Bland olie og krydderier (spidskommen, gurkemeje, paprika og salt) i en skål og vend kikærterne heri
  4. Læg et stykke bagepapir på en bageplade og fordel kikærterne herpå
  5. Bag kikærterne 20-25 minutter til de er sprøde og lækre - vend dem gerne en gang undervejs
  6. Rist mandlerne på en tør pande og tag dem op på en tallerken 
  7. Skræl og riv gulerødderne groft og kom dem i en salatskål
  8. Hvis du bruger et helt granatæble, halverer du det og piller kernerne ud
  9. Skyl og hak mynten
  10. Kom rosiner, granatæblekerner, mandler og det hakkede mynte i skålen sammen med de revne gulerødder
  11. Bland friskpresset citronsaft og tahin i en lille skål og hæld det over salaten
  12. Tilsæt de ristede kikærter og vend det hele rundt
  13. Inden servering pyntes med nole mynteblade

Bruger du tørrede kikærter:

Sæt kikærterne i blød i en skål i koldt vand i minimum 10 timer

Hæld vandet fra, skyld kikærterne grundigt og kog dem 1-1½ time til de er møre, men de må ikke koge ud

Hæld kikærterne op i en si, lad dem dryppe af og tør dem med køkkenrulle

Gå videre fra punkt 3