Ristede aubergine med hvidløgsrejer

Aubergine er en herlig grøntsag, der kan bruges til rigtig mange forskellige retter. Den er meget anvendt i såvel det asiatiske som i det arabiske og mellemøstlige køkken. Jeg har, med stor succes, dyrket auberginer i drivhuset de seneste år, så jeg glæder mig vildt meget til at skulle plante mine små planter ud, når det bliver varmt nok. Og så skal der aubergine på menuen, når planterne forhåbentlig bugner af dejlige sort-lilla frugter. Retten her er meget enkel med lækkert fyld på ovnristede aubergineskiver. I stedet for at riste i ovnen, kan aubergineskiverne, med fordel, grilles. Når jeg laver retten til 4 personer, laver jeg 6 skiver aubergine. Det mætter mere, end det ser ud til, når der også serveres ris og en grøn salat til


Ingredienser

til 4 personer 

  • 1-2 aubergine, til 4 personer laver jeg 6 skiver
  • 8 fed hvidløg
  • 2 røde chili, retten er medium spicy, så vælg chili efter dine smagsløg
  • 500 g kogte rejer
  • 2 spsk soyasauce
  • 1 tsk kokossukker, rørsukker kan bruges
  • 12 cherrytomater
  • 6 forårsløg
  • olivenolie til stegning samt til pensling af aubergine-skiverne 

Til servering

  • 4 dl basmati- eller jasminris
  • 1½ tsk stødt gurkemeje
  • 1 håndfuld hakket, blandet mynte og basilikum
  • 1 lille håndfuld granatæblekerner
  • 1 lille håndfuld ristede pinjekerner

Sådan gør du

  1. Varm din ovn op til 18o grader (varmluft)
  2. Skyl og skær aubergine i skiver på ca ½ cm. Skær af den tykkeste midte på frugten, så du får de største skiver. Placer dem på en bageplade med bagepapir, der er smurt med olivenolie. Smør aubergineskiverne på 'den frie side' med olivenolie og drys med salt, sæt dem i ovnen i ca 15 minutter ved 180 grader (varmluft)
  3. Rist pinjekernerne på en tør pande og stil dem til side
  4. Bank hvidløgene med bagenden af en kniv eller mas dem lidt i en morter og hak dem derefter
  5. Hak chili
  6. Skyl forårsløg og skær dem i skrå skiver på ca 2 cm
  7. Skyl og skær cherrytomaterne i kvarte
  8. Kog risene efter anvisning på pakken men tilsæt 1½ tsk stødt gurkemeje, så bliver risene gule
  9. Varm lidt olie op i en wok, sauterpande eller anden pande, så det lige dækker bunden, tilsæt hvidløg og chili og steg ved middel varme, til hvidløgene begynder at blive gyldne
  10. Tilsæt rejer, soyasauce og sukker. Skru op for varmen og rist rejerne et par minutter
  11. Bland de kvarte cherrytomater i og lad det hele stege ½ minut. Sluk for varmen og bland forårsløg i
  12. Når aubergine-skiverne er klar, lægges de på tallerkner eller samlet på et fad og rejefyldet lægges over hver enkelt skive, som drysses med mynte, basilikum, granatæblekerner og de ristede pinjekerner

Server med de gule gurkemeje-ris og evt en grøn salat til