Balinesisk wokret med oksekød og koriander
Maden i det indonesiiske køkken er præget af både det kinesisk, det indisk og det malaysisk køkken, da mange mennesker fra disse lande gennem tiden har bosat sig i Indonesien. Ris er utrolig vigtig i indonesisk mad, og Indonesien er selvforsynende. Ligeledes er grøntsager og fisk vigtige bestanddele af maden. Indonesien er en tidligere hollandsk koloni, så der er også madtraditioner herfra – fx det at bruge brød sammen med retterne.
Denne balinesiske wokret med oksekød, koriander og masser af grøntsager er ikke en af de mest spicy balinesiske retter (faktisk er den ikke spicy), men den er super lækker, og den er nem at lave. Har man ikke en wok, kan en pande med høj kant sagtens bruges. Og har man ikke længere tid end en time til marinering, er det helt fint. Kødet tager selvfølgelig mere smag af marinaden, jo længere det ligger i den. Men en time er fint. Server retten med ris eller nudler – begge dele smager supert til retten
Ingredienser
Til 4 personer
- 500 g oksekød, fx steak eller andet med kort stegetid – kan erstattes af kalvekød
- 8 stk babymajs
- 2 røde peber
- 14 stk sukkerærter
- 125 g champignon
- 2 gulerødder
- 1 stk løg, mellemstort
- olie til stegning
Marinade
- 1 spsk olie, fx sesamolie men anden olie kan sagtens bruges
- 1 dl soya
- 1 spsk mørk farin – kan erstattes af kokos- eller palmesukker
- 2 tsk sambal-oelek - kan erstattes af anden chilisauce
- 1 tsk stødt spidskommen
- 2 tsk revet ingefær
- 4 fed hvidløg, pressede
Til servering
- 1 håndfuld frisk, hakket koriander - brug også stilkene
- nudler eller ris efter eget valg
Sådan gør du
- Rør ingredienserne til marinaden sammen i en skål, hvor kødet også kan være
- Skær kødet i tynde strimler, vend det godt i marinaden og mariner det i mindst en time, gerne længere
- Skyl og halver babymajs og sukkerærter på langs
- Skyl de røde peber og skær dem i passende firkanter
- Rens champignon og skær dem i halve eller kvarte afhængig af størrelsen
- Skyl eller skræl gulerødder og skær dem i tynde skrå skiver (Julienne skåret)
- Pil løg, del det i to halvdele og skær disse i tynde skiver
- Når kødet er marineret kommes det i en si for at dryppe af i en skål. Marinaden skal gemmes
- Varm olie op i en wok eller pande og lynsteg halvdelen af kødet ved høj varme. Tag kødet op på en tallerken og lynsteg den anden halvdel af kødet, som også lægges på tallerkenen
- Lynsteg grøntsagerne i 4 minutter og kom derefter kødet tilbage i wok'en/panden sammen med marinaden og steg i 1-2 minutter ved svag varme
Server retten med nudler eller ris og drysset med friskhakket koriander