Biryani med oksekød 

Biryani er en orientalsk ret, der spises meget i mellemøsten og i asien. Det er en meget lækker og velsmagende ret, der er lavet af en blanding af ris,krydderier, kød/grøntsager og yoghurt Der er mange måder at lave biryani på - nogle er nemme, og andre er mere tidskrævende. Men ét har de til fælles, nemlig den dejlige duft af nilleker, kardemomme, kanel, ingefær, chili og hvidløg.

Biryani kan laves som kødret med enten okse- kylling eller lammekød eller som vegetarret.med masser af grøntsager og evt tørrede bønner eller kikærter. 

Når jeg laver biryani med oksekød, køber jeg altid steaks eller bøffer og skærer dem selv ud. Det giver som regel bedre kød, og jeg kan få kødet skåret præcist, som jeg vil.

Jeg har fundet min måde at lave den velsmagende- og velduftende biryani på. Den er med oksekød og er ikke specielt tidskrævende.

Det er en god idé at servere biryanien med enten mangolassi, der er dejlig frisk sammen med indisk og arabisk mad. Eller med en grøn salat med mango- og agurketern, der også giver friskhed.  Raita er også perfekt, især hvis der også serveres grillede pitabrød eller fx nanbrød til.


Ingredienser

til 4 personer

  • 4 stk oksesteaks eller anden form for oksebøf, der kan lynsteges, og som du selv kan skære ud
  • 2 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 frisk chili efter ønsket smag og styrke, men den må gerne være lidt stærk
  • 10 kardemommekapsler
  • 5 hele nelliker
  • 2 stjerneanis
  • 1 lille stang kanel
  • 1 tsk safran (kan undlades)
  • 1/2 tsk gurkemeje
  • 2 spsk garam masala
  • ca. 2 cm ingefær
  • 2 tomater 
  • 10 mynteblade
  • 300 g basmatiris
  • 8 dl grøntsagsboullion
  • 1 dl græsk yoghurt
  • hele små ribstomater eller halve cherrytomater 

Sådan gør du

  1. Knus kanelstang, kardemommekapsler og anis i en morder
  2. Hak løg, hvidløg, chili og ingefær
  3. Skær tomaterne i tern
  4. Skær kødet i strimler
  5. Svits løg, hvidløg, chili og ingefær i olivenolie
  6. Tilsæt kødet og svits til det er brunt og har fået lidt skorpe
  7. Tilsæt resten af krydderierne. Tilsæt evt en spsk vand, hvis krydderierne sætter sig fast
  8. Tilsæt tomaterne
  9. Rør yoghurt i, tilsæt ris og grøntsagsbouillon og bring retten i kog
  10. Når retten koger, skrues ned, og biryanien simrer under låg ved svag varme i 10 minutter, så den bliver tykkere og både ris og kødet bliver mørt
  11. Hvis du har nogle små ribstomater eller cherrytomater, du kan halvere, kan du vende disse i biryanien, når den er klar til servering.


Tilbehørsforslag se nedenfor