Cheesecake med æblemos og bastognekiks

Da jeg var barn, fik jeg ofte æblekage hos min mormor og morfar om søndagen. Og det var én af mine yndlingsdesserter. Jeg er stadig vild med æblekage, men har til denne dessert nytænkt den klassiske æblekage, så den er blevet til en cheesecake. Jeg serverer den i glas, da jeg er vild med cheesecake i glas. Desserten er enkel, super nem at lave og smager virkelig lækkert. Jeg har brugt bastognekiks, da de indeholder kanel, hvilket passer perfekt til æblemosen. Og så knaser de dejligt. Jeg bruger oftest mascarpone, når jeg laver ostecreme til cheesecakes. Sammen med fløden giver det en dejlig cremet konsistens, og så synes jeg, det smager bedre. Du kan sagtens lave desserten i forvejen men vent med at komme toppings på til serveringen


Ingredienser

Til 6-8 glas/personer

Æblemos

  • 300 g æbler, uden kernehus og skræl
  • 50 g sukker
  • 2 spsk friskpresset citronsaft
  • 2 tsk vaniljesukker eller vaniljepasta
  • ½ dl vand

Kiksebund

  • 175 g bastognekiks *)
  • 50 g smør

Ostecreme

  • 200 g mascarpone
  • 2½ dl piskefløde
  • 50 g flormelis
  • 2 tsk vaniljesukker eller vaniljepasta
  • ½ dl friskpresset citronsaft

Topping - forslag

  • tynde æbleskiver eller skiver af tørrede æbler
  • timian, lavendel, spiselige blomster
  • chokoladeflager
  • ristede, hakkede mandler
  • lidt knust bastognekiks

Sådan gør du

Æblemos

  1. Skræl æblerne, skær dem i små tern og kom dem i en gryde sammen med vand, sukker og vanilje. Kog æblerne ved middel varme ca 12 minutter til de er møre
  2. Tilsæt citronsaft og mos æblerne med en grydeske, et piskeris eller giv dem en tur med en stavblender. Æblemosen må gerne være lidt grov. Lad mosen køle af

Kiksebund

  1. Kom kiksene i en frysepose og knus dem til en lidt grov 'mel' med en kagerulle eller en flaske
  2. Smelt smørret i en gryde og rør det i kikse'melet' og fordel dette i bunden af 6 glas

Ostecreme

  1. Hæld ingredienserne i en skål og pisk til cremen tykner og bliver blød, glat og lækker
  2. Hæld ostecremen i en sprøjtepose eller en frysepose, som du klipper et hjørne af, og fordel den i glassene
  3. Læg et par spsk æblemos ovenpå ostecremen og stil den koldt
  4. Inden servering, pyntes med et/nogle af mine forslag eller hvad, du har lyst til

Server dine cheesecakes kølige