Jeg elsker citronfromage. Det smager bare så skønt og får mig altid til at tænke på min barndom, sommer, sol, søndag og min dejlige mormor. Så jeg blev utrolig glad, da jeg en dag, i mine 'gemmer', fandt hendes håndskrevne opskrift på gulnet papir med pletter på. Det eneste, jeg har rettet i den er, at jeg har tilføjet 'ubehandlede' til citronerne.
Citronfromage er en klassisk dessert, den er frisk, let og luftig og smager af sommer, selvom den kan laves hele året. Og citronfromage er nem og hurtig at lave og kan tilberedes i god tid, inden den skal nydes.
Jeg har her pyntet min citronfromage med en creme tilsat Pandansirup - en sirup, som jeg virkelig holder meget af. Pandansiruppen giver en eksotisk smag af Asien og passer fremragende til citronfromagen. Men man kan pynte sin citronfromage med lige det, man har lyst til. Man kan bruge bær eller man kan komme andre former for frugtsirup i cremen - eller blot bruge en helt neutral flødeskum
Ingredienser
- 4 blade husblas
- 2 hele æg
- 60 g sukker
- 2 tsk fintrevet skal af en ubehandlet citron
- ca 3 ubehandlede citroner, der skal bruges 1 dl saft + 1 spsk fintrevet skal
- 1½ dl piskefløde
Pandancreme til pynt
- ½ dl piskefløde
- ½ dl græsk yoghurt eller skyr
- 2 spsk Pandansirup - jeg brugte min hjemmelavede Pandansirup, som du kan finde her
- 1 tsk sukker
Sådan gør du
- Riv 1 spsk skal af citronerne og pres 1 dl saft
- Kom æggehviderne i en skål og pisk dem helt stive. Pisk til du kan vende skålen uden at æggehviden falder ud. Sæt til side.
- I en anden skål piskes fløden til en luftig skum
- Læg husblas i blød i en skål med koldt vand i ca 10 minutter
- Kom æggeblommer og sukker i en skål og pisk til en tyk og luftig æggesnaps. Derefter piskes den fintrevne citronskal i.
- Tag husblas op af vandet og kom det i en lille gryde sammen med det vand, der hænger ved og smelt husblassen ved svag varme. Rør i det, så det ikke klumper. Tag det af varmen og pisk citronsaften i
- Pisk husblassen med citronsaften i skålen med æggesnapsen
- Vend forsigtigt flødeskum med æggesnaps med en dejskraber
- Vend derefter halvdelen af den piskede æggehvide i skålen med æggesnaps og fløde. Rør det godt sammen men forsigtigt, så det forbliver luftigt. Vend, forsigtigt, resten af æggehviden i
- Fordel citronfromagen i portionsglas eller kom den i en skål og stil i køleskabet 3-4 timer før serveringen
- Inden servering laves Pandancremen ved at piske fløden og røre den med yoghurt, sukker og Pandansirup
Pynt med pandancremen, lidt citronskal skåret i fine, tynde strimler (ubehandlet citron), citronmelisse og evt chokolade