Fattoush - libanesisk salat

Fattoush er en lækker brødsalat fra det libanesiske køkken, eller måske nærmere fra det mellemøstlige køkken generelt. Det er faktisk 'en ganske almindelig' grøn salat, der er piftet op med stegt/ristet brød og det fantastiske krydderi 'Sumac'. Salaten er meget velegnet til fx et stykke fisk eller til grill en lun sommeraften. Og den fungerer godt som frokostret, da den er mættende i sig selv, pga brødet. Man kan bruge en hvilken som helst rest brød (i stedet for at smide det ud), som man lige har i køleskabet eller brødkassen. Pitabrød, naanbrød, fladbrød eller baguette for blot at nævne nogle former for brød. Evt kan brødet piftes lidt op ved at drysse det med oregano, når det steges. Grøntsagerne kan varieres efter ønske, men tomater, agurk og løg er næsten obligatorisk. Og så er der lige Sumac - det smukke røde krydderi, der laves af nogle vilde røde bær, der vokser i dele af mellemøsten og nogle steder i middelhavsområdet. Det smager fantastisk, noget i retning af limeskal. Det er både syrligt og frugtagtigt og er derfor bla godt i dressinger i stedt for citron og eddike. Udover at bruge Sumac til salatdressing, er det også velegnet til kylling og fisk.

Et alternativ, hvis salaten skal være mere fyldig, er at komme fx edamamebønner eller ½ - 1 dåse kidneybønner eller kikærter i


Ingredienser

 4 personer

  • brød: fx 3-4 skiver brød, et naanbrød eller 2 pitabrød eller små fladbrød eller anden brødrest
  • 4 spsk olivenolie til stegning af brød
  • evt 2 tsk tørret oregano (afhænger af, hvilket brød, du bruger)
  • 250 g salat
  • 6 store radisser
  • 12-15 små cherrytomater
  • ½ agurk
  • 1 mellemstort rødløg
  • 1 rød peberfrugt
  • 1 håndfuld persille
  • 1 håndfuld mynte
  • 1 håndfuld granatæblekerner
  • 8 - 10 dadler
  • 3 spsk pistacienødder

 

Dressing

  • 1 spsk sumac (se ovenfor)
  • saften af ½ citron
  • 2 spsk akaciehonning eller anden flydende honning
  • 3 spsk vand
  • 1 tsk olivenolie
  • salt og friskkværnet peber
  • 1 fed presset hvidløg

Sådan gør du

  1. Skær brødet ud i små firkanter
  2. Varm en pande op med olivenolien og rist brødternene heri til de bliver brune. Drys dem evt med oregano. Tag brødternene op på en tallerken med køkkenrulle og stil dem til side
  3. Bland ingredienserne til dressingen i en lille skål
  4. Skyl og slyng/tør salaten, skær eller riv den i passende stykker - små eller store, som du har lyst til
  5. Skyl cherrytomaterne og skær dem i halve
  6. Skyl og skær agurk og peberfrugt i små tern
  7. Pil løget, del det i to halve og skær disse i tynde strimler
  8. Skyl og skær radisserne i skiver
  9. Skær dadlerne i mindre stykker
  10. Hak persille og mynte
  11. Hvis du bruger et helt granatæble, banker du det let og skærer det over, så du kan få kernerne ud. Jeg 'snyder' som regel og køber en bakke med granatæblekerner - det er nemmere
  12. Anret nu salaten på et fad eller i en skål - start med salaten, fordel tomater, agurk, peber, løg og radisser over. Hæld derefter dressingen over, og kom til sidst de hakkede urter, brødtern, pistacienødder og dadler over. Og så har du en virkelig lækker salat til kylling, fisk eller som frokostret, og som du evt kan servere med en skål oliven til