Fiskekarry med svampe og nudler

Her i familien er jeg den eneste, der virkelig holder meget af fisk, men da det er mig, der laver mad, er der ofte fisk på menuen. En formildende omstændighed er dog, når det er laks, der serveres og når fiskeretten er thai eller thaiinspireret.

Derfor består denne ret af to slags fisk - laks og torsk, og den indeholder nogle af de ingredienser, man finder i mange thairetter, såsom hvidløg, ingefær, karrypasta, soya og kokosmælk. Det blev en stor succes.

Som nævnt i ingredienslisten, skal der bruges forskellige svampe i retten. Champignon kan man jo altid finde i butikkerne, men kan du finde friske eller tørrede shiitake svampe, også kaldet "miracle mushrooms", så brug dem. De er ret lækre. Friske shiitake er en svamp med en fast konsistens og smagen er mild og nøddeagtig. Bruger du tørrede shiitake skal de udblødes i lunkent vand i ca. en time, hvor de vokser til dobbelt størrelse. De tørrede smager lidt kraftigere end de friske. Shiitake bruges meget i det japanske køkken, blandt andet i den traditionelle japanske misosuppe. Også i thairetter bruges shiitakesvampene sammen med fx nudler og grøntsager. Stokken er grov og lidt sej og kan med fordel skæres væk før stegning. Den kan også steges med i en svampesauce og så tages op inden servering.


Ingredienser

til 4 personer 

  • 3 laksesteaks, ca 350 g
  • 3 torskesteaks, ca 350 g
  • 3 forårsløg + 2 til pynt
  • 2 tsk finthakket hvidløg
  • 1 spsk finthakket ingefær
  • 200 g champignon, helst brune
  • 25 g tørrede kantareller eller shiitakesvampe - hvis det er sæson, så brug friske kantareller eller Karl Johan. Man kan også være heldig og finde friske shiitakesvampe i supermarkedet
  • 1-2 spsk rød karrypasta, afhængigt af hvor stærk karrypastaen er 
  • 1 ds kokosmælk
  • 100 g friske bønnespirer
  • 1 tsk palmesukker - rørsukker eller almindelig sukker kan bruges
  • 1 håndfuld frisk koriander
  • 2 tsk soyasauce eller 1 tsk fiskesauce
  • olie til stegning
  • friske koriander til pynt

nudler, ris- eller æggenudler


Sådan gør du

  1. Hvis du bruger tørrede svampe, så start med at udbløde disse  efter anvisning på pakken
  2. Hak hvidløg og ingefær fint
  3. Skær forårsløg i skrå skiver på ca 3 cm - gem skiver fra 2 af forårsløgene til at drysse over retten, når den er færdig
  4. Rens champignon og skær dem i kvarte
  5. Hvis du bruger friske Karl Johan eller shiitakesvampe skal de også skæres i kvarte. Tørrede svampe skal evt skæres i mindre stykker
  6. Hak den friske koriander
  7. Skyl bønnespirer og lad dem dryppe af i en si
  8. Skær laks og torsk i tern på ca 2½ x 2½ cm
  9. Opvarm olien i en wok eller sauterpande/stor pande og sauter hvidløg, ingefær og forårsløg 1 minut
  10. Tilsæt karrypasta og rør det sammen med løg og ingefær
  11. Tilsæt kokosmælk, svampe og fiskestykkerne og bring det langsomt i kog. Lad det simre ca 5 minutter til fisken er mør
  12. Tilsæt sukker og soyasauce/fiskesauce og halvdelen af de hakkede korianderblade og hold retten varm
  13. Tilbered nudlerne efter anvisning på pakken
  14. Kom bønnespirerne i fiskekarryen
  15. Anret nudler i skåle, hæld fiskekarryen over
  16. Pynt med resten af korianderbladene