Fried Rice med rejer i ananas

Jeg har altid holdt meget af fried rice, helst med rejer eller som vegetarret. Man kan få dem alle steder i små gadekøkkener i Thailand. På en restaurant (hos "Alex og Luna"), på en strand på Bang Tao Beach på Phuket fik vi de stegte ris serveret lidt alternativt - nemlig i halve ananas (ข้าวผัดกุ้ง สัปปะรด -  khaw phad gung sapparod). Risene er det samme som ellers, men det er lidt sjovt at spise af en ananas i stedet for en tallerken, og så har man ananassmagen med hele tiden - og hvis man som jeg, elsker ananas, er det en god ting :-)

Retten kan fint laves uden rejer, kun med grøntsager


Ingredienser

til 2 personer 

  • 1 ananas
  • 1½ dl ris
  • 3 dl vand
  • 1 gulerod
  • 2 forårsløg
  • 1 spsk hakket hvidløg
  • 25 g sukkerærter
  • 50 g champignon
  • ½ tsk tørret knust chili
  • 2 æg
  • 100 g rejer (jeg bruger kogte grønlandske rejer i størrelse L) + evt lidt tigerrejer til pynt
  • lidt af ananaskødet
  • 1 spsk østerssauce
  • list olie til sautering


Sådan gør du

  1. Kog 1½ dl ris i 3 dl vand efter anvisning på pakken

Mens risene koger:

  1. Hæld rejerne i en si, så al væden løber fra
  2. Pil hvidløg og hak det fint
  3. Skræl guleroden og skærer den i små tern
  4. Skyl forårsløg og skær dem i skrå skiver på ca 2 cm
  5. Skyl sukkerærter og skær dem i skiver
  6. Rens champignon og skær dem i små stykker
  7. Skær ananaskødet i små stykker
  8. Skær ananassen igennem på langs, også toppen - det er nemmest at starte i bunden - og tag ananaskødet ud. Dette gøres nemmest ved at skære, med en lille skrællekniv, rundt i ananassen ca 1 cm fra kanten. Snit derefter ned langs 'stokken' på begge sider. Så kan du, men en ske, få kødet ud. Derefter kan du skære ind under stokken fra begge sider, og den kan fjernes (se billedet nedenfor). Skrab mere af fyldet ud med en ske, så du får en 'god skål'. Gem ananaskødet - noget af det skal bruges i retten. Resten kan du evt blende til smoothy
  9. Varm olien op i en sauterpande, pande eller gryde ved middel varme og sauter forårsløg, hvidløg og gulerod heri til løget bliver blank
  10. Tilsæt champignon, sukkerærter og knust chili og sauter 1 minut
  11. Lav lidt plads midt i panden og slå æggene ud - rør rundt og rør efterhånden æggemassen ud i grøntsagerne, så det bliver røræg-agtig og ægget 'sætter sig'
  12. Tilsæt østerssauce og rør det sammen med grøntsagerne
  13. Vend rejerne og ananasstykkerne i og varm igennem
  14. Fyld de halve ananas op med grøntsags-rejeblandingen og læg evt et par tigerrejer ovenpå inden servering

Server med en skål sød chili samt lidt grøntsager fx tomater og forårsløg