Fyldte spidskål

    Jeg har ofte lavet fyldte grøntsager af forskellig slags men aldrig spidskål, så det skulle prøves. Så her får du min opskrift på de lækreste, fyldte spidskål med oksekød. Halver et spidskål, lav noget lækkert fyld, kombiner de to og ind i ovnen. Det er super nemt, og de fyldte spidskål smager fantastisk, serveret med en grøn salat. Du kan nemt lave retten til en vegetarret ved at bruge bønner (kidneybønner, sorte bønner eller fx kikærter) i stedet for det hakkede oksekød


Ingredienser

½ spidskål pr person. - opskriften her er til 4 halve spidskål

  • 2 spidskål
  • 400 g hakket oksekød
  • 2 håndfulde finthakket "indmad" fra spidskålen (gem resten af "indmaden" til en råkostsalat)
  • 1 mellemstort rødløg
  • 1 solohvidløg eller 3 fed almindelig hvidløg
  • 1 lille zucchini (squash)
  • 2 gulerødder
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 2 dl vand
  • 2 spsk tomatkoncentrat
  • 1½ tsk paprika, fx røget paprika er super godt til spidskål
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 1 tsk revet muskatnød eller stødt muskat - muskat er fantastisk til spidskål
  • salt og friskkværnet peber
  • lidt olivenolie til stegning

Sådan gør du

  1. Halver de to spidskål. Lad stokken blive, da den holder sammen på kålen
  2. Tag "indmaden" ud af de halve spidskål (se billedet nedenfor). Giv de et lille snit ved stokken og løft derefter "indmaden" ud. Tag ikke for meget af kålen væk, men der skal være plads ti kødsaucen
  3. Snit så meget af "indmaden" fint, at du har 2 håndfulde
  4. Skyld/skræl gulerødder og riv disse groft
  5. Hvis din zucchini har en lille diameter, skærer du den i tynde skiver. Ellers skær den igennem på langs og derefter i skiver. Du kan også rive det groft i stedet
  6. Pil løg og hvidløg og hak det fint
  7. Varm en sauterpande eller gryde op med lidt olie og rist det hakkede oksekød
  8. Tilsæt løg og hvidløg og lad det hele stege et par minutter
  9. Tilsæt paprika, spidskommen og muskat og rør det godt sammen
  10. Tilsæt zucchini, revet gulerod og snittet spidskål, rør det godt sammen og rist 1 minut
  11. Tilsæt de hakkede tomater, vand og tomatkoncentrat, bring saucen i kog og lad den simre i 10 minutter, så lidt af væsken koger ind. Hvis du synes, saucen er for tynd, kan du tilsætte lidt mere tomatkoncentrat. Smag saucen til med salt og peber
  12. Tænd imens ovnen på 180 grader (varmluft)
  13. Læg de halve spidskål i et ovnfast fad. Læg dem, så de kan støtte hinanden, så de ikke "flader ud"
  14. Fordel kødsaucen i de halve spidskål og bag dem i ovnen i ca 25 minutter
  15. Server de varme spidskål med en grøn salat. Jeg serverede min æblesalat med blomkål og citrondressing til, da jeg synes, spidskål og æbler klæder hinanden virkelig godt