En galette er oprindelig en fransk madpandekage, men den laves ofte som en tærte. Dog adskiller galetten sig fra en almindelig tærte ved, at den ikke laves i form, men i stedet foldes siderne ind over det fyld, man har valgt. En anden forskel mellem galetten og tærten er, at der ikke hældes æggemasse over galetten. Det er en nem og ret dekorativ måde at lave en tærte på, da man kan se tærtefyldet, der ikke dækkes af en æggemasse. En dessert galette kan laves med alle mulige slags frugter og bær. Jeg er så heldig, at jeg har en have med bær og frugttræer, så jeg kan gå ud i haven og plukke solbær, ribs og hindbær Når der ikke er flere bær, kommer der æbler, pærer og blommer. Alt sammen kan forvandles til herlige galetter, der er hurtige og nemme desserter. Prøv også min rabarbergalette
Og galetterne kan også laves som middags- eller frokostret med
grøntsagsfyld eller fyld med en blanding af kød og grøntsager. Man
kan bruge lige det, man har lyst til. Og skal det være endnu
nemmere, kan man 'snyde' med dejen, som jeg somme tider gør - bruger
en rulle færdiglavet tærtedej i stedet for at lave dejen selv - det
fungerer godt, både til middags- og dessert galetter
Ingredienser
Til galetten
- en rulle færdiglavet tærtedej eller hjemmelavet dej til tærtebunden
- 1 æg til pensling
- lidt rørsukker til drys
Hjemmelavet tærtedej
- 150 g hvedemel
- 75 g mandelmel '
- 50 g sukker
- 125 g koldt smør
- 2-3 spsk koldt vand
* Mandelmel kan erstattes af fx havregryn eller andre former for mel. Eller man kan nøjes med at bruge 200 g hvedemel (150 g + 75 g)
Fyld
- 1 stor håndfuld ribs
- 1 stor håndfuld solbær
- 1 håndfuld hindbær
- 4-5 spsk Nutella
Mængden af bær er ikke så vigtig - vurder selv, hvor mange du vil have på
Servering
Kugler af vanilje is, flødeskum eller creme fraiche
Sådan gør du
Hvis du laver tærtedejen selv - ellers gå til punkt 4
- Hæld melet i en skål og smuldr smørret heri
- Tilsæt sukker og saml dejen med vandet.
- Dæk dejen til og lad den hvile i køleskabet i ca 30 minutter
- Skyl og pil ribs og solbær af stilkene. Skyl hindbær
- Varm ovnen op til 180 grader (varmluft)
- Rul den hjemmelavede dej ud eller rul den færdige dej ud af papiret. Placer dejen på en bageplade med bagepapir
- Smør tærtedejen med et tyndt lag Nutella
- Fordel bærrene hen over Nutellaen
- Pisk ægget med en gaffel og pensl kanten. Fold den derefter op omkring rabarberne og pensl ovenpå kanten. Drys til slut med lidt rørsukker eller perlesukker
- Bag galetten ca 30 minutter til kanten er smuk og lysebrun
Server den varme bærgalette med kugler af vanilje is, flødeskum eller creme fraiche