En galette er en fransk tærte, der bages uden form og uden æggeblanding over. Det er super nemt at bage en galette, især hvis man, som jeg har gjort, bruger færdiglavet dej. Man kan bruge enten butterdej eller tærtedej. Jeg veksler lidt mellem de to dejtyper, men jeg synes, asparges passer virkelig godt til butterdej. Man kan lave sin galette rund eller firkantet, som man har lyst til og bruge forskellige grøntsager og ost som fyld. Se fx min Galette med asparges og tomater og min galette med svampe, hvor jeg har brugt tærtedej
Jeg serverer ofte salat med frugt og/eller tomater i til asparges galetter fx nedenstående, men der er mange flere at vælge imellem eller lade sig inspirere af her blandt mine salater
Ferskensalat med spidskål og mozzarella
Bagt tomatsalat med mozzarella
Salat med agurk, ruccola og bær
Tomatsalat med ribs, nektariner og urter
Ingredienser
Til 2-3 personer
- 1 pakke færdig butterdej *)
- lidt olie til at pensle dejen med
- 2 håndfulde krydderurter, fx timian, oregano, basilikum, purløg, persille eller hvad du har
- 125 g frisk mozzarella
- 16-18 grønne asparges – svarer ca til et bundt
- lidt chiliflager, flagesalt og friskkværnet peber (chili kan udelades)
- æg til pensling
*) du kan også bruge tærtedej – nogle gange bruger jeg butterdej, andre gange tærtedej. Galetten bliver lidt 'lettere' med butterdej
Sådan gør du
- Knæk det nederste af aspargesene, læg dem i et fad og overhæld dem med kogende vand. Lad dem stå i vandet 3-4 minutter, hæld vandet fra og dup aspargesene tørre med køkkenrulle eller et viskestykke
- Hak krydderurterne med en kniv
- Smuldr eller hak mozzarellaen med en kniv
- Varm ovnen op til 200 grader (varmluft)
- Rul butterdejen ud på en bageplade og prik den med en gaffel. Lad 2 cm hele vejen rundt være uden 'prikker'
- Smør forsigtigt dejen med lidt olivenolie og fordel halvdelen af de hakkede urter over. Lad de to cm hele vejen rundt være frie
- Fordel den hakkede mozzarella over
- Læg de grønne asparges over osten – tryk dem forsigtigt lidt ned og drys resten af krydderurterne hen over
- Pensl de 2 cm af dejen, som er frie hele vejen rundt, med sammenpisket æg. Fold kanterne ind over, tryk lidt sammen og pensl igen med sammenpisket æg
- Drys med lidt chiliflager, flagesalt og friskkværnet peber
- Bag galetten i den forvarmede ovn til kanterne er gyldne og gennembagte og osten har fået en gylden overflade. Hvis butterdejen buler lidt op, selvom du har prikket den, kan du forsigtig trykke den ned med en palet
Server den lækre, lune galette sammen med en salat