Galette med squash og kartofler

Jeg nyder at kunne gå ud i haven og hente ingredienserne til et måltid. Vi har virkelig mange squash i år, og kartoflerne giver også lækre små, nye kartofler. Har du ikke lige squash og kartofler i haven, er det ikke grøntsager, der er særlig dyre at købe, så du kan sagtens lave et lækkert, billigt aftensmåltid med squash og kartofler. Galetten er også super fin med de kartofler, man kan få resten af året.

Jeg bagte kartofler og squash i ovnen, inden jeg kom den på min dej. Så undgår jeg, at squashene væder, så dejen ikke bliver sprød. Alle slags krydderurter er gode, så vælg blot hvad du har, og hvad du bedst kan lide. Vil du lave en vegetargalette, undlader du at komme serranoskinke på. 

En galette er en fransk tærte, der bages uden form og uden æggeblanding over. Det er super nemt at bage en galette, især hvis man, som jeg har gjort, bruger færdiglavet dej. Man kan bruge enten butterdej eller tærtedej. Jeg veksler lidt mellem de to dejtyper, men her har jeg brugt butterdej, Man kan lave sin galette rund eller firkantet, som man har lyst til og bruge forskellige grøntsager og ost som fyld. Se fx min Galette med asparges og tomater , min galette med asparges og min galette med svampe.

Jeg serverer ofte salat med frugt og/eller tomater i til galetter fx nedenstående, men der er mange flere at vælge imellem eller lade sig inspirere af her blandt mine salater

Melon og jordbærsalat

Bagt tomatsalat med mozzarella

Æblesalat

Salat med agurk, ruccola og bær

Tomatsalat med ribs, nektariner og urter



Ingredienser

Til 2-3 personer

  • 500 g kartofler – hvis det er sæson for nye kartofler, er det super lækkert
  • 1 squash, mellemstor
  • 1 pakke færdig butterdej *)
  • lidt olie til at pensle dejen med
  • 2 håndfulde krydderurter, fx timian, oregano, basilikum, purløg, persille eller hvad du har
  • 125 g frisk mozzarella
  • 1 pakke serranoskinke, 80 g - kan udelades, så galetten bliver vegetarisk
  • flagesalt og friskkværnet peber
  • 1 æg til pensling

*) du kan også bruge tærtedej – nogle gange bruger jeg butterdej, andre gange tærtedej. Galetten bliver lidt 'lettere' med butterdej

Sådan gør du

  1. Tænd ovnen på 180 grader (varmluft)
  2. Kom lidt olivenolie og salt i en skål
  3. Skyl eller skræl kartoflerne, skær dem i tynde skiver og kom dem i skålen med olivenolien
  4. Skyl squash, skær den i tynde skiver og kom dem i skålen med olivenolien – vend kartofler og squash i olien
  5. Beklæd en bageplade med bagepapir og hæld kartofler og squash ud herpå i èt lag
  6. Bag kartoffel- og squashskiver til de er næsten møre og har taget farve, ca 15
  7. Hak krydderurterne med en kniv
  8. Smuldr eller hak mozzarellaen med en kniv
  9. Rul butterdejen ud på en bageplade og prik den med en gaffel. Lad 2 cm hele vejen rundt være uden 'prikker'
  10. Smør forsigtigt dejen med lidt olivenolie (ikke kanten) og fordel mozzarellaen hen over
  11. Fordel 2/3 af de hakkede urter hen over mozzarellaen
  12. Fordel de næsten møre kartoffel- og squashskiver over osten og drys resten af krydderurterne over
  13. Læg serranoskinken på 
  14. Pensl de 2 cm af dejen, som er frie hele vejen rundt, med sammenpisket æg. Fold kanterne ind over, tryk lidt sammen og pensl igen med sammenpisket æg
  15. Drys med flagesalt og friskkværnet peber
  16. Bag galetten til kanterne er gyldne og gennembagte og osten har fået en gylden overflade. Hvis butterdejen buler lidt op, selvom du har prikket den, kan du forsigtig trykke den ned med en palet


Server den lækre, lune galette sammen med en salat