Hjemmelavet is med saltkaramel

Denne hjemmelavede is med saltkaramel er super nem at lave, og den kræver ingen ismaskine. Isen er lavet på få ingredienser: piskefløde og kondenseret mælk samt sukker, smør og salt, som du sikkert har i huset i forvejen. På kort tid, har du en lækker og cremet is. Den kondenserede mælk gør, at du ikke behøver at bruge æg, og den gør isen virkelig lækker og cremet. Og det er nemt at bruge. Saltkaramellen skal køle helt af, inden du blander den i iscremen. Jeg køler den af på køkkenbordet, så den ikke stivner ret meget. Så er den nemmere at vende rundt i cremen. Isen kan, stort set, bruges, når du tager den ud af fryseren.

Friske bær er super lækkert sammen med den søde saltkaramel, og du kan sagtens bruge andre bær end hindbær. Jeg har revet et par stykker fudge med saltkaramel over min is, inden servering, men det er ikke 'et must'


Ingredienser

Til 1 liter is

Saltkaramel

  • 180 g sukker
  • 40 g smør
  • 1½ dl piskefløde
  • ½ tsk flagesalt

Cremen til isen

  • ½ l piskefløde
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 1 ds kondenseret mælk

Topping

  • Friske hindbær
  • Fudge med saltkaramel, revet


Sådan gør du


Saltkaramel

  1. Smelt sukkeret i en gryde (ikke for tykt lag) ved middel-høj varme uden at røre i det. Sukkeret vil begynde at smelte i kanten og så tage farve. Det går rimeligt hurtigt, så hold øje med det – det må ikke blive for mørkt, kun gyldent
  2. Når sukkeret er gyldent, skruer du ned til lav varme, tilsætter smørret og rører det godt sammen med det smeltede sukker
  3. Sæt gryden tilbage på middel varme og hæld fløden i lidt ad gangen under omrøring. Når al fløden er hældt i, lader du karamellen simre 2-3 minutter (jo længere den simrer, jo mere stiv bliver den, når den køler af)
  4. Tilsæt til sidst flagesalt. Hæld saltkaramellen gennem en si, så du får eventuelle sukkerklumper siet fra og lad saltkaramellen køle af ved stuetemperatur (i køleskabet bliver den stiv, og det kan være lidt svært at fordele den rundt i cremen)

Cremen til isen

  1. Pisk fløden til flødeskum sammen med vaniljen
  2. Pisk den kondenserede mælk i. Pas på ikke at piske for meget – cremen skal være let og luftig
  3. Når saltkaramellen er kølet af, blander du den i cremen med en ske og hælder cremen i en form/plastbeholder, der sættes i fryseren i minimum 4-5 timer

Inden servering pyntes isen med friske hindbær samt revet fudge med saltkaramel