Hvide bønner med porrer og blandede svampe
Til denne lækre og nemme vegetar bønneret har jeg brugt hvide bønner. Jeg har brugt dem fra dåse, men du kan sagtens selv bløde bønner op, blot du husker, at de skal stå natten over. Hvide bønner er dem, der bruges til baked beans, hvor de tilberedes i tomatsauce. Bønnerne findes i flere varianter, blandt andet cannellini, som er små, hvide bønner og butterbeans/Limabønner, der er store, hvide bønner. De hvide bønner er en rigtig god kilde til kalium, der er vigtigt for blodtryk og hjerte. Desuden indeholder bønnerne langsomt optagelige kulhydrater og har et stort indhold af opløselige fibre, der alt sammen gavner kolesteroltallet. Bønnerne har ikke meget smag i sig selv, så krydderier er vigtige. Jeg har, til denne ret, bevæget mig lidt i en italiensk retning og lavet en tomatsauce med timian, oregano, fennikelfrø og persille sammen med svampe, bladselleri, gulerødder og porrer. Har du frisk timian og oregano, kan du hakke og bruge det – og ellers bruger du de tørrede versioner. Brug de svampe, du har lyst til og kan finde i butikkerne, men brug faste svampe. Har jeg en rest daggammelt brød, pensler jeg nogle skiver med olivenolie, drysser dem med timian og oregano og rister dem derefter i ovnen, til de er blevet gyldne og sprøde. Et lækkert alternativ, hvis du har tid, er at bage noget lækkert brød, fx foccacia, naan eller madbrød
Prøv også mine andre opskrifter med bælgfrugter
Ingredienser
Til 3-4 personer
- 2 spsk olivenolie
- 2 porrer
- 1 solohvidløg eller 4 almindelige fed hvidløg
- 1 spsk frisk, hakket oregano – alternativt 1½ tsk tørret oregano
- 1 spsk frisk, hakket timian – alternativ 1½ tsk tørret timian
- 1½ tsk fennikelfrø
- 1½ spsk hakket persille
- 8oo g blandede svampe, fx en eller flere af disse: champignon (brune og hvide), Karl Johan, østershatte, portobello, shitake
- 2 stilke bladselleri
- 2 gulerødder
- 1 dl rødvin
- 2 dl grøntsagsbouillon, evt lidt mere, hvis du synes, saucen bliver for tyk
- 1 brik passata tomatsauce, 500 ml
- 1 dåse hvide bønner - alternativt 250 g tørrede hvide bønner, der er udblødt natten over
Til servering
- hakket persille
- skiver af lækkert brød, fx focaccia, naan brød eller madbrød
Tip: har du noget daggammelt brød, kan du smøre nogle skiver med olivenolie og drysse med lidt tørret oregano og timian og riste det eller bage det i ovnen, til det er sprødt og gyldent
Sådan gør du
- Bruger du tørrede bønner, skal du huske at bløde dem op natten over
- Hæld de hvide bønner fra dåse op i en si, skyl med koldt vand og lad dem dryppe af
- Rens porrer og skær dem i tynde skiver
- Pil og hak hvidløg fint med en kniv
- Hak persille og timian (hvis du bruger frisk timian)
- Rens svampene og skær dem i halve eller kvarte, hvis de er store ellers lad dem være hele. Portobello kan være ret store, så de skal nok skæres i grove skiver
- Skyl bladselleristilkene og skær dem i skiver
- Skyl eller skræl gulerødder og skær dem i små tern
- Varm olivenolien op i en gryde eller sauterpande og rist porrer og hvidløg et par minutter, til porrerne bliver bløde men ikke brune
- Tilsæt timian, oregano, persille og fennikelfrø og rist 1 minut
- Tilsæt svampe, bladselleri og gulerødder og rist et par minutter
- Tilsæt rødvin og lad det hele koge let, til rødvinen er kogt ind
- Tilsæt grøntsagsbouillon og tomatsauce og lad det hele simre 15-20 minutter, til saucen er blevet tyk og lækker
- Tilsæt de hvide bønner og varm retten igennem
Server den skønne bønneret drysset med hakket persille og med lækkert brød til fx foccacia, naan brød eller madbrød