Hvidløgsstegte ris bruges meget i de asiatiske køkkener. Risene kan spises til fx grillmad, eller man kan, som jeg har gjort her, komme kød og grøntsager i. Eller man kan lave en vegetarisk version, hvor der udelukkende er grøntsager i de hvidløgsstegte ris. Det lyder voldsomt med så maget hvidløg, men risene skal dufte og smage af hvidløg, og da hvidløgene bliver ristet, behøver man ikke være bange for 'hvidløgsånde'. Jeg kommer en enkelt chili i, da retten ikke skal være spicy af chili men blot have et lille touch. Det er hvidløgssmagen, der er den centrale. Jeg brugte kalvekød og svampe, men andre former for kød og grøntsager kan med fordel kombineres med de hvidløgsstegte ris
Ingredienser
til 4 personer
- 3 dl kogte ris
- 150 g østershatte
- 4 mellemstore brune champignon
- 1 porre
- 8 fed hvidløg
- 1 rød chili
- ½ rød peber
- ca 300 g kalvesnitzel
- 1 pakke prosciutto crudo, 70 g (eller anden skinke fx serrano eller parma)
- 4 spsk Ketjap Manis eller anden sød soyasauce
- 3 æg
- 2 forårsløg
- kokosolie til stegning
Sådan gør du
- Hvis ikke, du har en rest kogte ris, starter du med at koge ris, så de kan stå og hvile og blive 'tørre'
- Pil og pres hvidløg
- Skyl og skær porre i tynde skiver
- Rens østershatte og skær dem i mindre strimler
- Rens champignon og skær dem i skiver
- Skær den røde peber i små tern
- Skær chili i tynde skiver
- Skær forårsløg i skrå skiver på 2-3 cm
- Skær skinken i mindre strimler
- Skær kalvesnitzel i meget tynde strimler
- Varm 1 spsk kokosolie op i en sauterpande, wok eller anden pande med høj kant og lynsteg kalvekødet heri. Tilsæt skinken, porre og chili og lad det stege ved middelvarme til kødet har fået en let brun skorpe og er mørt. Læg kød og porre på en tallerken og stil til side
- Kom ½ spsk kokosolie i sauterpanden/woken og rist svampe ved middelvarme 2-3 minutter. Rør forsigtigt rundt i dem, så de ikke sætter sig fast. Læg svampene på en tallerken og stil til side
- Skru op for varmen, kom 1 spsk kokosolie i panden/woken og rist hvidløg heri 1 minut
- Skru ned til middelvarme og tilsæt de kogte ris lidt ad gangen. Sørg for at røre godt rundt i dem, både så de ikke klumper og heller ikke sætter sig fast. Steg til risene er gyldne
- Tilsæt Ketjap Manis, rør det rundt i risene og skub dem over til den ene side i panden eller op ad kanterne i wok'en. Slå æg ud i panden ét ad gangen og rør rundt i ægget til det bliver til små 'klumper'/stykker
- Når alle æg er stegt, røres risene rundt i æggemassen
- Tilsæt så kød, svampe og rød peber. Vend det hele sammen og varm igennem
Server retten drysset med forårsløg og evt en skål sød soyasauce (den samme som i risene)