Duften, når man cykler forbi et hegn af hyldeblomster, er bare fantastisk og lig med sommer. Og de duftende små hvide blomster er fantastiske til både saft og marmelade.
Ligesom med rosenbladene, kan man genbruge de hyldeblomster, man har lavet saft af. Blandt andet til en marmelade, der er lækker til fx ost eller man kan overhælde den med vodka eller gin, lade den trække i 2 uger og derefter si blomsterne fra gennem et klæde.
Jeg hælder noget af hyldeblomstsaften i isterningeposer og fryser det ned. Det er super lækkert at komme i et glas danskvand eller almindelig vand. Og koge noget af saften ind til sirup er også en super mulighed
Det lyder skørt at komme citronsyre i saft, men den er faktisk med til at trække smag ud af hyldeblomsterne, og det skal selvfølgelig være den citronsyre, der er godkendt til madlavning. Den finder du sammen med produkterne til bagning i supermarkedet.
Prøv også min hyldeblomstsirup
Ingredienser
- 1½ liter vand
- 600 g sukker
- 3 økologiske eller ubehandlede citroner
- 3 spsk citronsyre, den der er godkendt til levnedsmiddelbrug
- 30-40 hyldeblomstskærme, det afhænger lidt af, hvor store du kan finde dem
Sådan gør du
- Klip stilkene af hyldeblomstskærmene og ryst dem fri for insekter og lign. Undgå at skylle dem, da meget af smagen så forsvinder
- Skyl citronerne og skær dem i skiver
- Kom vand og sukker i en gryde. Kog det op til sukkeret opløses og tilsæt citronskiver og citronsyre
- Kom hyldeblomstskærmene i og rør rundt til hyldeblomstskærmene bliver dækket af vand.
- Sæt låg på, stil det køligt og lad det stå og trække 3-4 dage. Det er en god idé at røre lidt rund i det en gang imellem
- Si saften igennem et rent klæde (jeg bruger et viskestykke) og hæld den på rengjorte flasker, som evt er skyllet med atamon eller en form for spiritus. Saften kan holde sig på køl i ca 2 måneder.
- Smid ikke blomsterne ud, når du har siet saften fra - de kan bruges til en dejlig hyldeblomst marmelade