Japansk oksekød - Gyudon - med æg og lækker sauce
En super lækker og hurtig lavet japansk ret med oksekød. Retten er nem, smager fantastisk og er en fryd for øjet med det stegte oksekød, det gule æg, den flotte røde Benishouga ingefær samt det grønne. Den lækre sauce er prikken over i'et. Server retten med hvide eller brune ris, som du har lyst til. De japanske produkter kan blandt andet får hos www.wakuwaku.dk (som er hurtige til at sende)
Ingredienser
Til 2 personer
- ca 400 g oksesteak, rib-eye eller andet oksekød med kort stegetid
- 1 stort løg, gerne rødløg
- 2 tsk finthakket ingefær
- ½ tsk friskkværnet peber
- olie til stegning
Sauce
- 225 ml Dashi *)
- 2 spsk soyasauce
- 2 spsk merin **)
- 1 spsk yuzu juice, japansk citrus juice
- 2 spsk sake, japansk risvin ***)
- ½ tsk sukker
Tilbehør
- 1 håndfuld fintsnittet spidskål/hvidkål
- 2 forårsløg
- lidt frisk koriander eller kørvel
- syltede shitakesvampe, alternativt syltede champignon
- Benishouga ingefær
- 2 æg
- 2 dl hvide eller brune ris efter ønske
*) Dashi er japansk fiskefond. Har du ikke lige det ved hånden, kan fiskebouillon (eller klar bouillon) sagtens bruges
**) Merin er japansk madvin. Har du ikke lige det ved hånden, kan en tør sherry bruges
***) Sake er japansk risvin. Har du enten merin eller sake, så brug dobbelt af det eller erstat det med tør sherry
Sådan gør du
Tilbehør
- Kog ½ l vand op i en gryde, tag gryden af kogepladen, læg æggene ned i vandet og lad dem ligge i 20 minutter *)
- Snit spidskål/hvidkål fint og stil det til side til servering
- Rens forårsløg og skær dem i skrå skiver på ca 2½ cm, og stil dem til side til servering
- Kog risene efter anvisning på pakken
Sauce
- Bland alle ingredienserne til saucen i en skål
Kødet
- Pil og hak løget med en kniv
- Skræl og hak ingefær fint
- Skær kødet i så tynde skiver, du kan med en skarp kniv
- Varm en pande op med olie og sauter løgene, til de bliver klare og bløde
- Tilsæt kødskiverne, det hakkede ingefær og peber og steg til kødet har taget farve
- Hæld saucen over og steg til kødet er mørt, og der kun er lidt sauce tilbage, og saucen begynder at glasere kødet
Anretning
- Kom de kogte ris i to skåle og fordel kødet ovenpå. Pynt med det snittede kål, forårsløg, de syltede svampe, Benishouga ingefær og koriander/kørvel
- Slå de varme æg, et ad gangen, ud i en lille skål og lad dem glide over på kødet i de to serveringsskåle. Alternativt placerer du et spejleæg i hver skål
Server retten sammen med en kold, japansk øl eller sodavand - et glas rødvin er også udmærket :-)
*) Har du ikke mod på de bløde æg, kan de erstattes af spejleæg. Det gør jeg en gang imellem, og det fungerer fint, men lad ægget være så blødt, at blommen kan løbe ud over kødet