Jungle curry med kylling - autentisk, spicy thairet
Jungle curry er en klassisk thai curry-ret. Navnet har den fået, fordi der er så mange forskellige planter og grøntsager i den, at det er en hel jungle i en gryde. Retten er derfor sund og også spicy – nok den mest spicy thairet – den indeholder alt, hvad der er typisk for en thai-ret. Curry'en er vandbaseret og derfor ikke lavet på kokosmælk, som så mange af de andre thai-curry'er. Som sagt, retten er spicy, men det er jo individuelt, hvor meget chili der skal til, for at lave en spicy ret. Bruger man kernerne i de grønne chili, bliver retten mere spicy, så man kan evt fjerne dem. Man kan bruge mindre spicy chilier end Bird Eye, som er de stærkeste. Og det er ikke alle de røde curry pastaer, man kan købe, der er lige spicy. Lav hellere retten for mildt første gang – man kan altid putte mere chili i, men det er svært at fjerne det igen. Har du været uheldig og fået lavet retten for stærk, kan du prøve at komme mere sukker i – det dæmper. Der er nok nogle af ingredienserne, du normalt ikke har i dit køkken, men de kan alle fås i asiatiske markeder. Jeg har valgt de grøntsager, jeg oftest får i retten i Thailand, men man kan vælge alle slags grøntsager, så man evt kan få ryddet op i køleskabet – men de små eggplants – de er et must (er de umulige at finde, kan de erstattes af almindelige auberginer skåret i mindre både)
Ingredienser
Til 4 personer
Curry
pasta
- 3-4 tsk rød, færdiglavet curry pasta – vurder efter dine smagsløg
- 2-3 grønne thai chilier (Bird eye), eller hvor mange der, for dig, skal bruges, for at lave en spicy ret. Du kan evt fjerne kernerne, inden du kommer chilierne i morteren
- 2 spsk Grachai *) skåret i skiver
- 2 spsk hakket lemongras
Jungle curry
- 450 g kyllingebryst
- 8 dl hønsebouillon (vand + bouillontern)
- 1-2 spsk fish sauce, kan erstattes af soyasauce
- 2 tsk palmesukker
- 75 g grønne bønner, friske eller fra frost
- 10 babymajs
- 5-6 små thai eggplants (små grønne eller hvide auberginer)
- 1 lille håndfuld ærte-eggplants (små grønne eggplants, der ligner store ærter)**)
- 1 rød peber
- ½ dl Grachai *), skåret i stave
- 5 limeblade – frosne, friske eller tørrede
- 2 spsk jasminris lavet til rispulver ***)
- 2½ dl thai basilikum, kan erstattes af almindelig basilikum
- lidt olie til stegning, fx olivenolie
*) Grachai er vild ingefær. På engelsk kaldes de 'fingerroot', da de faktisk ligner fingre. Kan du ikke finde denne vilde version, så brug almindelig ingefær. Du kan muligvis finde dem på glas, hvilket er helt fint
**) ærte-eggplants er bitre. De kan udelades, hvis ikke man kan lide smagen, men de er meget almindelig i jungle curry, der serveres i Thailand
Sådan gør du
- Start med at lave rispulveret. Rist jasminrisene på en tør pande ved høj varme nogle minutter indtil de er blevet brune. Rør i dem hele tiden, så de ikke brænder fast. Derefter knuser du dem til pulver i en morter (eller andet, du kan knuse risene i) eller kører dem i en stavblender (jeg bruger selv stavblendermetoden - det er ikke så hårdt for hænderne)
Curry pasta
- Fjern evt kernerne fra chilierne inden du kommer dem i morteren og 'støder' dem til en fin pasta
- Hak lemongrass og skær grachai i skiver, kom dette i morteren til chilierne og bearbejd det hele til en pasta
- Tilsæt den røde curry pasta og 'stød' det hele godt sammen. Lad det hvile
Jungle curry
- Skyl eggplants og del dem i 6 'både' hver
- Skyl babymajs og halver dem på langs
- Skyl den røde peber og skær den i strimler
- Skyl de små ærte-eggplants og nip dem af stilkene
- Skyl bønner og skær dem evt i kortere stykker
- Skær Grachai i stave
- Skær kyllingebryst i mundrette tern
- Varm en gryde op med lidt olivenolie og sauter curry pasta'en ved medium varme et par minutter
- Tilsæt kylling og rør det godt sammen med curry pastaen og rist et par minutter. Tilsæt derefter hønsebouillon og lad kyllingen simre til den er mør
- Tilsæt derefter palmesukker og fish sauce og rør det godt sammen
- Tilsæt limeblade, eggplants, babymajs, bønner, ærte-eggplants og Grachai og lad det hele simre nogle minutter til grøntsagerne er møre uden at blive for bløde
- Sluk for varmen og tilsæt basilikum og rispulveret og lad retten varme igennem med den resterende varme