Kapsa (kabsa) er en risret, der stammer fra Saudi Arabien men som nærmest er en nationalret i mange arabiske lande. Retten er lavet af ris, krydderier og kød, fx kylling, lam eller oksekød. Det er super nemt at lave retten, og køkkenet dufter herligt af krydderier, mens risene koger. Da der ikke er mange grøntsager i retten, plejer jeg at servere den med kogte, stegte eller ovnbagte grøntsager samt evt arabisk brød - fx neutrale Manakish eller naanbrød - med raita
Ingredienser
- 2 dl basmati ris
- 1 lille løg
- 3 fed hvidløg
- 100 g tomater
- 1 stor tsk tomatkoncentrat
- 1 stang kanel
- 5 stk hele nelliker
- 1 tsk stødt spidskommen
- ½-1 tsk knust tørret chili
- ½ tsk stødt gurkemeje
- 1 spsk friske korianderblade
- 3½ dl vand
- 2 spsk olivenolie
- ½ grøntsagsbouillon tern
- salt og friskkværnet peber
- ca 250 g kyllingebryst
- 1 spsk olivenolie
- lidt salt
Til servering
- 25 g rosiner, gerne de lyse
- 25 g blandede nødder, fx mandelflager/splitter, pinjekerner, jordnødder , pistacienødder
- en smule olivenolie eller smør
- karamelliserede løg af 2 mellemstore løg
- lidt frisk koriander
Karamelliserede løg
- 2 mellemstore løg
- 2 spsk olivenolie
- 2 spsk balsamico
- 1 spsk sukker
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Pil hvidløg og hak det fint
- Pil løg og skær det i små tern
- Skær tomater i små tern
- Opvarm olie i en gryde og svits løg og hvidløg heri til det bliver gyldent
- Tilsæt tomater, tomatkoncentrat, og krydderier (nelliker, kanel, spidskommen, chili, gurkemeje og koriander), rør det sammen og tilsæt vand og bouillontern. Bring det i kog og smag til med salt og peber
- Tilsæt risene og lad dem koge under låg ved svag varme i 15 minutter. Sluk for gryden og lad risene trække under låg ca 15-20 minutter og tjek at de er møre
- Imens risene koger og trækker, skærer du kyllingebrystet i tynde skiver, som du steger på en pande i olivenolie og drysset med salt
- Tag kyllingen af panden og tør den af for evt rester. Varm panden op igen og lav karamelliserede løg (se nedenfor)
- Varm en pande op med lidt olivenolie eller smør og rist rosiner og nødder ved svag varme til de tager farve
- Når risene er klar, blandes de stegte kyllingestykker i og det hele lægges på et fad. Læg de karamelliserede løg samt nødder og rosiner over. Drys til sidst med frisk koriander
Karamelliserede løg
- Pil løgene, skær dem i halve og derefter i tynde skiver
- Opvarm en pande med olivenolie og steg løgene ved middel varme ca 10 minutter til de bliver gyldne
- Tilsæt balsamico, sukker, salt og peber og vend det hele godt sammen. Smag evt med mere salt, peber og balsamico
Tip: Da der ikke er specielt mange grøntsager i retten, serverer jeg oftest kogte, stegte eller ovnbagte grøntsager til, fx broccoli, gulerødder , blomkål og/eller peberfrugter samt evt arabisk brød - fx neutrale Manakish eller naanbrød - med raita