Hovedingrediensen i denne ret, som jeg har nydt på en indisk restaurant i Bangkok, er kikærter. Der er vildt mange krydderier i, så det var svært at smage sig frem til dem alle. Heldigvis kan man jo spørge, så jeg fik kokken til at fortælle mig, hvilke krydderier han kommer i. Jeg er kommet frem til denne spicy og meget harmoniske blanding af krydderierne, og retten passer perfekt til et stykke fisk, kylling eller lam. Eller man kan spise retten som en vegetarret med lækkert brød til.
I opskriften herunder bruger jeg min kikærtekokos til laksesteaks, som jeg ikke har krydret, for at de kan give en god balance til den spicy kokos.
Ingredienser
til 4 personer
- 4 stk laksesteaks
- friskpresset saft af 1 citron
- 2 ds kikærter
- 2 dl kokosmælk, helst en cremet type
- 4 hakkede tomater
- 2 spsk tomatkoncentrat
- 2 mellemstore løg
- 4 fed hvidløg
- 1 spsk frisk hakket ingefær
- 2 chilier - vælg den type, der passer til dine smagsløg. Retten skal være spicy
- 1 kanelstang
- 4 hele nelliker
- 4 kardemommebælge som knuses fx med en ske, hvis ikke du har en morter
- ½ tsk fennikelfrø
- ½ tsk stødt gurkemeje
- 1 tsk chilipulver
- 1 tsk garam masala
- 4 dl vand
- olivenolie eller kokosolie til stegning
- 1 spsk mandelflager og 1 spsk kokosmel til laksen
- frisk koriander til at drysse over inden servering - kan erstattes med persille
Sådan gør du
- Læg laksesteaksene i et fad og drys med salt og peber samt friskpresset citronsaft. Drys endvidere mandelflager og kokosmel over
- Hæld kikærterne i en si, så alt væden kan løbe fra
- Pil og hak løg og hvidløg
- Skræl og hak ingefær og hak de friske chili
- Hak tomaterne
- Sæt fadet med laksesteaksene i en kold ovn, som tændes på 180 grader (varmluft) og giv dem 18 minutter - husk at slukke efter de 18 minutter, selvom du måske ikke er helt færdig med saucen!
- Varm olien op i en gryde og tilsæt kanelstang, nelliker, kardemomme, fennikelfrø, de hakkede friske chilier og ingefær og sauter det 1 minut
- Tilsæt løg og hvidløg og sauter videre til løgene er blevet klare
- Tilsæt gurkemeje, chilipulver, garam masala og tomatkoncentrat og bland det godt sammen
- Tilsæt de hakkede tomater og vand. Bring i kog og tilsæt kikærter
- Skru ned, læg låg på og lad retten simre i 15 minutter. Rør i den et par gange
- Tilsæt kokosmælk og lad retten simre yderligere 5 minutter til den bliver cremet og lækker
- Anret kikærtekokosen i portionsskåle drysset med frisk koriander - evt persille og server dette til laksen.
Server en lille skål rosiner og en lille skål kokosflager samt evt en lassi til