Rød karry (แกงเผ็ดไก่ - gæng phed gai) er en meget typisk ret i Thailand, både på restauranter og i gadekøkkener. Den kan laves på utallige måder, med forskellige grøntsager, forskellige slags kød eller vegetarisk. Min version er simpel med kylling og få ingredienser, som man får den mange steder i Thailand
En udfordring med den røde karrysauce er at den ofte bliver meget bleg. Jeg har ladet mig fortælle, at det skyldes kokosmælken, som man bruger fra dåse. Den indeholder nogle stoffer, der får den til at se bedre ud, som så desværre gør, at karryen bliver bleg. Jeg ved ikke, om det er korrekt. For at få min karry rød, tilsætter jeg lidt tomatkoncentrat. Den røde karry er tilpas spicy og fuld af smag, at tomaten ikke kan smages - og hvem har lyst til rød karry, der smager af tomat? Ikke mig! Jeg har også hørt, at man kan tilsætte lidt paprika, men det synes jeg til gengæld, giver smag - og det er, efter min mening, ikke optimalt.
Retten skal være spicy. Der er stor forskel på de karrypastaer, man kan få i supermarkederne, så hvis ikke karryen er spicy nok, kan man supplere med en frisk chili, som man hakker. Har man mulighed for at komme i et asiatisk marked/butik, kan man købe sin karrypasta der. En anden mulighed er at lave den selv. Jeg køber altid min karrypasta på markeder i Bangkok, så 2 spsk af den er thai-spicy.
Ingredienser
til 4 personer
- 4 stk kyllingebryst
- 2 spsk rød karrypasta
- 3 fed hvidløg
- 1 spsk hakket ingefær
- 2 løg
- 1 lille blomkål
- 4 stk forårsløg
- 4 stk gulerødder
- 2 stk snackpeber
- 2 ds kokosmælk
- 1 ds tomatkoncentrat, 140 g
- saft af 1 limefrugt
- 5-6 limeblade
- lidt kokosolie eller olivenolie til stegning
- 1 håndfuld koriander
Sådan gør du
- Pil og hak løg og hvidløg, skræl og hak ingefær
- Skyl/skrab gulerødder og skær dem i skiver på 1-1½ cm
- Lav små buketter ud af blomkålet
- Flæk snakpeber på langs, fjern kerner og skær i rustikke firkanter
- Skyl forårsløg og skær dem i skrå stykker på ca 2½-3 cm
- Skær kyllingebryst i strimler
- Sauter løg, hvidløg, ingefær og limeblade - og mærk duften brede sig
- Tilsæt kyllingebryst, som ristes på alle sider
- Tilsæt karrypastaen og få den rørt rundt, så den fordeler sig på kyllingestykkerne
- Tilsæt blomkål og gulerødder og vend det hele rundt og tilsæt derefter kokosmælk og limesaft
- Tilsæt tomatkoncentraten. Dette gør jeg udelukkende for at få den røde farve - retten er så tilpas spicy, at den ikke kommer til at smage af tomat
- Rør godt rundt, læg låg på og lad den røde karry simre 10 minutter
- Tilsæt snackpeber og forårsløg og kog dette med i 2 minutter
- Den røde karry serveres i portionsskåle evt. drysset med frisk koriander og med ris til