Kyllingegryde med nye kartofler og ærter

Kylling er, efter min mening, altid godt. Og når den kan kombineres med årstidens friske danske grøntsager, er det helt perfekt. Det har jeg gjort i denne ret, hvor jeg har brugt nye, danske kartofler og friske ærter - alt sammen fra haven. Men heldigvis kan man for tiden få disse ting alle vegne. Selvom retten lyder sæsonbestemt, kan den sagtens laves hele året med de kartofler, man kan få og med frosne ærter. Når jeg bruger friske ærter, bruger jeg også ærtebælgene, hvis de er pæne - skærer dem i passende stykker og kommer dem i saucen. Det giver et godt supplement til ærtesmagen og smager som sukkerærter. Jeg er ret vild med blomkål, hvilket tydeligt ses i alle mine blomkålssalater (du kan finde dem her), så en rest blomkål kom der også i retten sammen med ½ broccoli. Jeg peppede flødesaucen op med gurkemeje, så den blev gul i stedet for flødefarvet. Det ser, efter min mening, ret indbydende ud, selvom man kan snydes til at tro, at man skal spise karrysauce :-)


Ingredienser

Til 4 personer
  • ca 500 g  kyllingebryst
  • 1 mellemstort rødløg
  • 1 stort solo hvidløg eller 4-5 almindelige fed hvidløg
  • ca ½ broccoli
  • ca ½ blomkål
  • 600 g nye kartofler
  • 2 store håndfulde friske ærter, bælgede
  • 1/4 l madlavningsfløde, 8 % + 1/4 l vand 
  • 2 tsk gurkemeje
  • 1½ tsk paprika, vælg stærk eller sød
  • 5-6 friske rosmarinblade + nogle stykker til topping (tørret rosmarin kan sagtens bruges)
  • salt og friskkværnet peber
  • olivenolie til stegning

Topping

  • friske rosmarin blade
  • 1 håndfuld frisk, hakket basilikum

Sådan gør du

  1. Rens blomkål og broccoli og lav små buketter
  2. Skrub eller skrab kartoflerne og skær dem i halve eller kvarte afhængig af størrelsen
  3. Pil og skær rødløg i små tern
  4. Pil og hak hvidløg
  5. Bælg ærterne
  6. Gnid kyllingebrysterne med salt, friskkværnet peber og paprika og skær dem i 3-4 stykker afhængig af størrelsen
  7. Varm lidt olivenolie op i en pande med høj kant eller en gryde og steg kyllingestykkerne på begge sider til de har fået farve og er næsten gennemstegte
  8. Tag kyllingestykkerne op på en tallerken
  9. Skru lidt ned for varmen og sauter løgene til de er blevet klare
  10. Tilsæt blomkål, broccoli og kartofler og steg et par minutter
  11. Hak 5-6 rosmarinblade og tilsæt disse sammen med fløden. Inden du hælder fløden i, kommer du gurkemejen ned i flødebrikken og ryster det godt sammen
  12. Læg kyllingestykkerne tilbage i panden/gryden og lad det hele simre til kyllingen er gennemstegt og grøntsagerne er møre men har 'bid' - de må endelig ikke blive for bløde
  13. Tilsæt ærter og varm igennem
  14. Smag til med salt og friskkværnet peber, drys med hakket frisk basilikum og pynt med rosmarinblade

Server evt med brød til