Laab Gai - Thai kyllingesalat

    Laab Gai - ลาบไก่ - er en autentisk og populær thailandsk salat fra den nord-østlige del af Thailand,  som grænser op til Laos, hvor man også mener, retten stammer fra. Så retten er lige så meget laotisk som den er thai, og i Laos betragtes den som en nationalret. Det er en simpel ret, der er lavet af kød blandet med limesaft, fiskesauce, chili og løg samt den vigtigste ingrediens, de tørristede ris 'khaw khua' - ข้าวคั่ว (khaw = ris og Khua = tørristet). Risene optager den væske, der kommer fra kødet og bouillonen og binder hele retten sammen. De fleste thaisalater, der er lavet af grøntsager eller af kød og grøntsager kaldes 'yam' - ยำ - men salater som denne, hvor hovedbestanddelen er kød, kaldes 'laab' - ลาบไก่ - (i hvert fald i nordthailand) (nogle gange staves det 'larb'). Første gang, vi fik serveret salaten, var i den laotiske by Pakxe. Jeg kunne ikke helt regne ud, hvordan salaten var lavet, så jeg måtte spørge kokken, og fandt ud af, at 'hemmeligheden' var risene.

    I stedet for kylling kan retten også laves med and, svine- eller oksekød. Man kan bruge hakket kød, eller man kan selv skære kødet ud i meget tynde, små og korte strimler, som jeg har gjort med kyllingebryst her i denne opskrift


Ingredienser

til 2 personer - eller til 4 personer i en thaimenu sammen med 3-4 andre thairetter

  • 300 g kyllingebryst skåret i tynde, tynde, små, korte stykker - du kan også bruge hakket kylling
  • ½ dl grøntsags- eller hønsebouillon
  • 1 forårsløg 
  • 1 rødløg, mellemstort
  • 1 lille håndfuld hakket, frisk mynte
  • 1 håndfuld hakket, frisk koriander
  • 25 g sukkerærter
  • 2 spsk. fiskesovs
  • 1 spsk soyasauce
  • 4 spsk. lime saft
  • 1 tsk. pulver chili
  • 1 dl 'sticky rice', klisterris
  • lidt salat eller spidskål til servering

Sådan gør du

  1. Start med at riste risene. Varm en pande godt op og tilsæt risene på tør pande. Rør godt rundt i risene undervejs. Det tager 5-6 minutter og risene bliver svagt lysebrune
  2. Knus risene i en morter eller blend dem med en stavblender til de bliver til fint pulver
  3. Skyl og skær forårsløg i tynde skiver
  4. Pil og skær rødløg i tynde strimler
  5. Skyl sukkerærterne og skær dem i 3-4 strimler på langs
  6. Hvis du bruger kyllingebryst, skærer du det i tynde, tynde, korte stykker
  7. Varm en smule olie op i en sauterpande og rist kødet til det er gennemstegt
  8. Tilsæt forårsløg og rødløg og bland det hele godt sammen og rist 1 minut
  9. Tilsæt bouillon
  10. Tilsæt fiskesovs, soyasauce og limesaft. Start med halvdelen og smag dig frem - jeg bruger 2 spsk fiskesauce, 1 spsk soyasauce og 4 spsk limesaft
  11. Tilsæt de knuste ris og rør godt rundt. De knuste ris er med til at 'binde retten sammen', så start med ½ dl og tilsæt mere efterhånden til væden er absorberet
  12. Smag til med chilipulver. Retten er spicy, men vurder selv, hvor meget spicy er for dig
  13. Tilsæt det hakkede mynte og koriander og bland det godt sammen

Server retten på et fad ovenpå salatblade eller spidskål, enten i store stykker eller fint snittet. Læg de strimlede sukkerærter over og drys med lidt frisk koriander