Laks i filodej

Jeg elsker samosas, så jeg lod mig inspirere af disse til at lave denne ret med laks pakket ind i filodej sammen med forskellige lækkerier. Normalt er samosas små dejtrekanter fyldt med løg, kartofler, ærter og krydderier, men det er lidt svært at folde en laksesteak i en trekantet pakke, så det blev firkantede pakker

Filodej kan købes i supermarkeder i både frossen og ikke-frossen tilstand. Det er absolut nemmest at have med at gøre, hvis man kan få den dej, der ikke har været i fryseren. Begge dele er ok, men den dej, der har været i fryseren, knækker nemmere. Derfor er det vigtigt at holde dejarkene fugtige, mens du laver dine laksepakker. Det kan du fx gøre ved at vride et viskestykke op og lægge hen over de ark, du ikke er i gang med, og så får du nemt lavet 'laksepakker' med smagsoverraskelser i


Ingredienser

til 4 personer

  • ca 600 g laksesteaks
  • 4 ark filodej (1 ark pr portion)
  • 3 spsk kokosolie eller olivenolie
  • saft af en limefrugt
  • salt og friskkværnet peber
  • 2 fed hvidløg
  • 1 frisk rød chili
  • 1 forårsløg
  • 1/4 ananas
  • 1 spsk kokosmel
  • 1 spsk pinjekerner
  • lidt sød chilisauce


Sådan gør du

  1. Rist kokosmel på en tør pande og stil det til side
  2. Rist pinjekerner på en tør pande og stil til side
  3. Skyl og skær forårsløg i tynde strimler på ca 5 cm
  4. Fjern kernerne fra chilien og skær den i tynde strimler
  5. Skær ananas i kvarte og fjern 'stokken'. Skær tynde skiver af den ene kvarte (gem resten af ananassen til ananassalsa og/eller dessert)
  6. Skær laksen ud i 4 lige store stykker, og gnid dem med salt og friskkværnet peber samt friskpresset limesaft og presset hvidløg
  7. Lav 1 'pakke' ad gangen og hold de andre filoark fugtige (se ovenfor)
  8. Smelt 3 spsk kokosolie (eller brug olivenolie), pensl filodejen med lidt af olien på den side, hvor fyldet skal ligge (gem resten til dejen er foldet) og placer et stykke laks på  filodej-arket.
  9. Smør 1 tsk sød chilisauce over laksen
  10. Læg et par strimler frisk chili, 2 tynde skiver ananas samt nogle stykker forårsløg over laksen
  11. Drys til slut med ristet kokosmel og ristede pinjekerner
  12. Fold filodejen sammen til en pakke omkring laksen og læg pakken på en bageplade med bagepapir og pensl med resten af den olie, du brugte til at pensle dejen
  13. Bag i en forvarmet ovn ved 180 grader (varmluft) i 20-25 minutter, til 'pakkerne' er gyldne og sprøde

Server med en ananassalsa og en grøn salat