Jeg er vild med fisk, og i den sammenhæng er laks super lækker og kan tilberedes på mange forskellige måder. Til denne laks har jeg lavet en dressing inspireret af det japanske køkken, med typiske ingredienser herfra. Jeg bruger en lille smule wasabipulver, men har du ikke lige det, kan det sagtens undlades og dressingen er alligevel super lækker. Det er nemt at tilberede laks i ovnen, og ofte, når jeg serverer laks, serverer jeg grøntsager til, der også er tilberedt i ovnen. Afhængig af grøntsagerne, starter jeg med dem, og sætter så laksen ind, så det passer med tilberedningstiden. Kommer laksen ind i en varm ovn, skal den kun have ca 16 minutter. Det kræver selvfølgelig en varmluftovn, for at have flere ting i gang på én gang. Serverer jeg laksen med fx Ovnbagt hokkaidosalat (hvilket er super godt), starter jeg med hokkaidoen (180 grader) og sætter så laksen ind, når hokkaidoen har fået ca 10 minutter. Tilbereder jeg laksen alene i ovnen, sætter jeg den i en kold ovn og giver den 20 minutter (se nedenfor)
Se også mine andre lakseretter under fisk og skaldyr
Ingredienser
Til 4 personer
- 4 stk laksesteaks
- salt og friskkværnet peber
Dressing
- 1/4 dl soyasauce
- 1 spsk merin *)
- ½ dl grøntsagsbouillon
- 1/4 tsk sukker
- 1 spsk revet ingefær
- 1 fed presset hvidløg
- 1/4 tsk wasabipulver - kan udelades
- 1 spsk maizena
- 1½ spsk koldt vand
Til servering
- lidt meget tynd snittet rød, gul og grøn peber
*) Mirin er en sød risvin, der bruges til utroligt mange retter i det japanske køkken. Til madlavning kan merin erstattes af madlavnings sake - Ryorishu ("Cooking Sake") - som i det Japan køkken udelukkende bruges til madlavning og ikke nydes som en drik, ligesom almindelig Sake
Sådan gør du
- Bland ingredienserne til dressingen i en skål og rør dem godt sammen
- Læg laksesteaksene i et ovnfast fad beklædt med bagepapir og drys med salt og friskkværnet peber
- Tænd ovnen på 180 grader (varmluft), sæt laksen ind og bag den 20 minutter **)
- Snit lidt rød, gul og grøn peber i meget tynde strimler. Har man ikke lidt peber i alle tre farver, bruger man selvfølgelig bare det, man har
- Anret laksen i dybe tallerkener, hæld dressingen over og pynt med det fintsnittede peberfrugt
**) Når jeg bager laks i ovnen, sætter jeg den ofte i en kold ovn (varmluft). Det er ret nemt at styre, da det stort set altid passer med 20 minutter (afhænger selvfølgelig lidt af tykkelsen) for at laksen bliver lækker og smelter på tungen