Laksa - asiatisk suppe med seafood og glasnudler

Laksa er en typisk asiatisk suppe med vermicelli (glasnudler), en masse grøntsager samt fisk, skaldyr eller kylling. Der findes mange variationer af suppen, afhængig af, om det er en thai, en indonesisk, en malaysisk version eller en Singapore version. Men fælles er, at basen består af karrypasta, kokosmælk og glasnudler tilsat forskellige grøntsager og fisk, skaldyr eller kylling. Suppen egner sig også som vegetarsuppe, hvor du fx bruger tofu som proteinkilden. Denne version er med seafood -  laks og rejer


Ingredienser

4 personer

  • 2 spsk laksa karry *)
  • 1 fed hvidløg, finthakket
  • 1 spsk revet ingefær
  • 1 rød chili, hakket uden kerner
  • 1 tsk karry **)
  • 1½ tsk stødt gurkemeje
  • 2 spsk olie til stegning, fx solsikke- eller vindruekerneolie
  • 2 stilke citrongræs
  • 4 limeblade
  • ½ l vand + 1 grøntsagsbouillontern
  • 1 ds kokosmælk, 400 ml
  • 1 spsk fishsauce eller soyasauce
  • 2 tsk rørsukker eller palmesukker, almindelig sukker kan bruges
  • 200 g vermicelli (glasnudler)
  • 1 stk pak choy
  • ca 200 g brune champignon
  • 1 rød peber
  • ca 400 g laksefilet eller hvid fisk, uden skind og ben 
  • ca 200 g vannameirejer fra frost

Til servering

  • 2 stk skoleagurker skåret i stave
  • 2 stk lime
  • 1 håndfuld frisk koriander
  • 1 lille håndfuld frisk mynte
  • evt 1 rød chili

*) laksakarry fås i asiatiske markeder. Kan du ikke finde karryen, kan du sagtens bruge rød eller gul thai karrypasta i stedet

**) der findes mange typer karry – milde og stærke – så vælg den, du har lyst til 

Sådan gør du

  1. Optø rejerne og lad dem dryppe godt af

  1. Skær citrongræs i 3 stykker og bank dem med bagenden af en kniv – så afgiver de bedre smag
  2. Varm en stor gryde op til medium varme med 2 spsk olie og rist karrypasta, hvidløg, ingefær, chili, karrypulver og gurkemeje under omrøring i ½ minut
  3. Tilsæt citrongræs, limeblade, vand, bouillontern, kokosmælk, fiskesauce/soyasauce og sukker og lad det simre 10-12 minutter. Rør i det en gang imellem. Smag til med fishsauce/soyasauce for mere salt
  4. Skyl imens pak choy og snit den i tynde skiver på tværs
  5. Rens champignon. Hvis de er store, deles de i halve eller kvarte – lad små være hele
  6. Skyl den røde peber og skær den i mundrette tern
  7. Skyl skoleagurker og skær dem i stave
  8. Kom champignon og rød peber i suppen og lad dem simre med et par minutter
  9. Tilbered vermicelli (glasnudler) efter anvisning på pakken
  10. Skær imens fisken i stykker på ca 3 cm, kom dem i gryden og lad dem simre med 3-4 minutter
  11. Tilsæt pak choy og rejer. Tag gryden af varmen, og fordel glasnudlerne i 4 suppetallerkener eller skåle
  12. Fordel suppe med fyld over nudlerne
  13. Top med agurkestave, koriander, mynte og evt lidt rød chili