Libanesiske oksekødsruller i filodej 

Jeg er vild med de krydderier, der bruges i de mellemøstlige køkkener. De kommer virkelig til deres ret her i disse lækre libanesiske oksekødsruller i filodej. Filodej kan være lidt udfordrende, men holder man den fugtig, går det fint. Jeg bruger den 'friske' filodej, da jeg synes, den er nemmere at arbejde med end den frosne. Og en rigtig god egenskab ved filodejen, i modsætning til butterdej, er at den ikke er fed. Jeg har lavet rullerne med oksekød, men lammekød er et relevant alternativ, og i virkeligheden mere 'korrekt' - lammekød er bare ikke lige min favorit, så derfor har jeg brugt oksekød


Ingredienser

6 ruller - til 3-4 personer

  • 450 g hakket oksekød
  • 1 pakke filodej - frisk er nemmest at arbejde med, men frosset kan bruges
  • 1 rødløg, mellemstort
  • 4 fed hvidløg
  • 300 g søde kartofler
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 1 tsk stødt kanel
  • ½ tsk kardemomme
  • 2 spsk revet ingefær
  • ½ tsk Sumak
  • 1 tsk salvieblade
  • olivenolie til stegning
  • 1 æg til pensling

Til servering

  • 1 agurk
  • sorte oliven
  • lidt frisk mynte
  • lidt granatæblekerner eller nogle bær

Sådan gør du

  1. Pil og hak rødløg, pres hvidløg og skræl og riv ingefær
  2. Skræl og skær sød kartoffel i små tern
  3. Varm olivenolien op i en sauterpande eller anden pande og sauter løg og sød kartoffel et par minutter
  4. Tilsæt det hakkede oksekød og steg i ca 5 minutter
  5. Tilsæt hvidløg og krydderier, steg yderligere 2 minutter og lad det køle af
  6. Pisk æg med en gaffel
  7. Skær filodejen ud i lige store dele. Jeg brugte en rulle frisk filodej, rullede ca 15 cm ud og skar dette af. Det passede, da der var 7 ark i rullen.  Dæk dejen med et viskestykke mens du laver en 'pakke' ad gangen. Det er vigtigt at komme olie eller andet fedtstof på samt at holde dejen fugtig - den tørrer hurtig ud, og så knækker den.  Behandel filodejen efter anvisning på pakken
  8. Kom 1-1½ grydeskefuld kød på hver. Fold dejen over, fold siderne ind så de lukker og rul til en rulle
  9. Læg rullerne på en bageplade med bagepapir og pensel dem med pisket æg på alle sider og kanter. Jeg lavede nogle tynde strimler af forårsløg og bandt om rullerne - bare for sjov
  10. Bag rullerne i en forvarmet ovn ved 180 grader (varmluft) eller 200 grader almindelig i ca 15 minutter til de er brune og lækre
  11. Mens rullerne bager, skærer du agurken i strimler med en gulerodsskraber og hakker lidt mynte
  12. Pynt filorullerne med agurken, lidt oliven, mynte og granatæblekerner (andre bær kan bruges i stedet eller små ananas- eller melontern) inden servering

Server rullerne med fx raita, syltede rødløg, syltede agurker og/eller myntedressing