Mælkebøttesirup

    Når man, som jeg, bor på landet med marker hele vejen rundt, har man masser af mælkebøtter - også i græsplænen. Ukrudt ja - men hvor er de smukke disse solgule blomster, der skriger af forår og næsten sommer. Og faktisk er det ikke kun harerne, der kommer og nyder et måltid i solen. Jeg bruger selv de små nye blade i salaten, og af de gule blomsterkroner laver jeg sirup. Det er nemt at lave sirup af mælkebøtteblomsterne, og den kan bruges til de lækreste marinader og dressinger, på en portion is eller til ost. Se også de andre lækre sirupper som fx Grannålesirup, Rosenbladsirup og Myntesirup her i disse links


Ingredienser

  • 30 hoveder af mælkebøtteblomster
  • 5 dl vand
  • 200 g sukker *)

*) jeg brugte syltesukker, der indeholder pektin. Dette gør, at siruppen bliver tykkere, og den skal ikke koge helt så længe. men almindelig sukker er helt perfekt. Har du lavet siruppen med syltesukker, er det en god idé at hælde den i  glas i stedet for flasker, for den bliver ret tyk

Sådan gør du

  1. Pluk 30 mælkebøtteblomster.  Ryst dem fri for evt insekter. Jeg bruger plastichandsker, så fingrene ikke bliver helt gule
  2. Kom blomsterhovederne i en gryde sammen med 5 dl vand, bring det i kog og lad blomsterne simre i ca 15 minutter, til du har det dejligste gule vand
  3. Si blomsterhovederne fra og hæld vandet tilbage i gryden
  4. Tilsæt sukker og lad saften koge ca 20-30 minutter, til siruppen har den tykkelse, du ønsker (der skal ca være den halve mængde tilbage). Du kan tjekke konsistensen ved at tage en teskefuld op på en kold tallerken og lade den køle af. Foretrækker du siruppen tykkere, lader du den koge lidt mere
  5. Hæld derefter siruppen på skoldede flasker/glas - skyl med Atamon eller alkohol og stil flaskerne/glassene køligt