Mellemøstlig risret med rejer (machboos)

En lækker og let mellemøstlig risret med rejer, tomater, ærter og dejlige krydderier. Har du ikke hele kardemommekapsler, kan du bruge 1 tsk kardemommefrø i stedet. Og synes du ikke lige, du vil købe safran, kan retten sagtens laves uden. Selvfølgelig giver safran smag, men farven får risene alligevel fra gurkemejen. Retten er nem at lave, og den er dejlig let men alligevel mættende. Da der ikke er specielt mange grøntsager i, serverer jeg, sammen med retten, en skål med halverede cherrytomater med lidt balsamicoeddike og revet Prima Donna ost/parmesan. Alternativt kan du servere en helt enkel grøn salat til  


Ingredienser

Til 4 personer

  • 2 spsk olivenolie eller anden olie
  • 4 fed hvidløg, hakket fint
  • 2 mellemstore løg, gerne rødløg, skåret i tynde ringe
  • ½ dl frisk koriander, hakket incl stilke
  • 1 stang kanel
  • 4 laurbærblade
  • 3 tsk stødt gurkemeje
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • ½ tsk revet muskatnød eller stødt muskat
  • ½ tsk chiliflager eller stødt chili
  • nogle få safrantråde, kan udelades
  • revet skal og friskpresset saft af 1 citron (økologisk/ubehandlet)
  • 4 mellemstørrelse tomater, ca 350 g, hakket fint
  • 2 tsk rosenvand *)
  • 4 dl basmati ris
  • 6½ dl vand
  • ca 800 g rejer fra frost, optøede **)
  • ½ grøn peber skåret i meget små tern

Til servering

  • lidt frisk hakket koriander
  • 2 spsk ristede, hakkede mandler
  • 2 spsk rosiner, kan udelades

*) du kan få rosenvand i etniske markeder/butikker

**) jeg blander pillede, kogte, grønlandske rejer med kogte vannameirejer med haler (fra frost)

Sådan gør du

  1. Start med at riste mandlerne på en tør pande, og lad dem køle af samt tø rejerne
  2. Pil og hak hvidløg
  3. Pil løg og skær i tynde ringe
  4. Hak koriander incl stilke
  5. Hak tomaterne og skær peber i små firkanter
  6. Varm olien op til medium varme i en pande med høj kant. Har du ikke et låg til panden, så brug en gryde, du har låg til, i stedet. Tilsæt hvidløg, løg, koriander, laurbærblade, kanelstang, gurkemeje, kardemomme, muskat, chiliflager samt 1 tsk salt og sauter 5-6 minutter
  7. Tilsæt hakkede tomater, citronskal og -saft, rosenvand, safran samt 6½ vand. Rør det godt sammen og bring i kog. Skru ned for varmen, læg låg på og lad det hele simre i 5 minutter
  8. Tilsæt risene og de grønne pebertern, læg låg på igen og lad det hele simre i ca 10 minutter, til risene er (næsten) kogt, .og det meste af vandet er absorberet Tag panden af varmen
  9. Tilsæt rejer, læg låg på igen, og lad retten stå i ca 10 minutter, til risene er møre og reerne varme
  10. Mens retten koger, hakker du mandlerne og koriander 
  11. Server risretten toppet med de hakkede mandler, hakket koriander samt evt rosiner