Müsli

Jeg kan godt lide tanken om, selv at bestemme, hvad der er i de ting, jeg spiser. Derfor er jeg blevet ret vild med at lave min egen müsli, så jeg slipper for tilsætningsstoffer. Det er faktisk super nemt. Og der er variationsmuligheder i massevis. Har jeg et stykke rugbrød, der er blevet for kedeligt, blender jeg det og bruger det i min müsli sammen med, hvad jeg har/har lyst til af gryn, korn, kerner og tørret frugt

Der er virkelig mange muligheder for at lave din helt egen müsli

  • Du kan bruge alle slags nødder: valnødder, pistaciekerner, cashewnødder, pinjekerner, paranødder, pecannødder, usaltede peanuts – og du kan hakke dem mere eller mindre groft
  • Du kan skifte havregryn ud med fx speltflager
  • Olien kan skiftes ud med smeltet smør
  • Siruppen kan skiftes ud med flydende honning
  • Solsikkekerne kan skiftes ud med græskarkerner, sesamfrø, hørfrø eller en blanding af flere af disse frø
  • Du kan tilsætte vaniljesukker, kardemomme, kanel
  • Du kan tilsætte lidt revet citron- eller appelsinskal samt lidt friskpresset saft

Jeg bruger min müsli på yoghurt eller chiagrød sammen med friske bær eller fx til æblekage/æbledessert i stedet for makroner


Ingredienser

  • ca 75 g rubrødsrest *)
  • 200 g havregryn, gerne grovvalsede
  • 55 g græskarkerner
  • 75 g hasselnødder
  • 75 g mandler
  • 4 spsk solsikkekerner
  • 1/2 dl sirup, fx ahorn, agave eller lignende
  • 4 spsk olie , vindruekerne- eller solsikkeolie
  • 1 knivspids salt

*) ikke 'et must' men har du en rest 'gammelt' rugbrød, er det super lækkert i müslien. Har jeg ikke en rugbrødsrest, bruger jeg kun 3 spsk olie i stedet for 4 spsk

Sådan gør du

  1. Tænd ovnen på 150 grader (varmluft)
  2. Blend eller hak rugbrødsresten *)
  3. Blend eller hak mandler og hasselnødder groft
  4. Bland alle de tørre ingredienser i en skål, rør olien i og derefter siruppen sammen med lidt salt
  5. Beklæd en bageplade med bagepapir, fordel müslien herpå og bag den 20-25 minutter – vend den rundt ca halvvejs
  6. Lad müslien køle af på bagepladen
  7. Når müslien er kølet af, kan du tilsætte tørrede frugter i større eller mindre stykker, fx ananas, mango, abrikoser, papaya, tranebær, rosiner og/eller kokosflager. Hakket chokolade eller små chokoladeknapper er også super lækkert
  8. Når din müsli er, som du vil have den, kommer du den i en tætsluttende beholder (den kan sagtens holde sig 3-4 uger)