Jeg kan godt lide tanken om, selv at bestemme, hvad der er i de ting, jeg spiser. Derfor er jeg blevet ret vild med at lave min egen müsli, så jeg slipper for tilsætningsstoffer. Det er faktisk super nemt. Og der er variationsmuligheder i massevis. Har jeg et stykke rugbrød, der er blevet for kedeligt, blender jeg det og bruger det i min müsli sammen med, hvad jeg har/har lyst til af gryn, korn, kerner og tørret frugt
Der er virkelig mange muligheder for at lave din helt egen müsli
- Du kan bruge alle slags nødder: valnødder, pistaciekerner, cashewnødder, pinjekerner, paranødder, pecannødder, usaltede peanuts – og du kan hakke dem mere eller mindre groft
- Du kan skifte havregryn ud med fx speltflager
- Olien kan skiftes ud med smeltet smør
- Siruppen kan skiftes ud med flydende honning
- Solsikkekerne kan skiftes ud med græskarkerner, sesamfrø, hørfrø eller en blanding af flere af disse frø
- Du kan tilsætte vaniljesukker, kardemomme, kanel
- Du kan tilsætte lidt revet citron- eller appelsinskal samt lidt friskpresset saft
Jeg bruger min müsli på yoghurt eller chiagrød sammen med friske bær eller fx til æblekage/æbledessert i stedet for makroner
Ingredienser
- ca 75 g rubrødsrest *)
- 200 g havregryn, gerne grovvalsede
- 55 g græskarkerner
- 75 g hasselnødder
- 75 g mandler
- 4 spsk solsikkekerner
- 1/2 dl sirup, fx ahorn, agave eller lignende
- 4 spsk olie , vindruekerne- eller solsikkeolie
- 1 knivspids salt
*) ikke 'et must' men har du en rest 'gammelt' rugbrød, er det super lækkert i müslien. Har jeg ikke en rugbrødsrest, bruger jeg kun 3 spsk olie i stedet for 4 spsk
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 150 grader (varmluft)
- Blend eller hak rugbrødsresten *)
- Blend eller hak mandler og hasselnødder groft
- Bland alle de tørre ingredienser i en skål, rør olien i og derefter siruppen sammen med lidt salt
- Beklæd en bageplade med bagepapir, fordel müslien herpå og bag den 20-25 minutter – vend den rundt ca halvvejs
- Lad müslien køle af på bagepladen
- Når müslien er kølet af, kan du tilsætte tørrede frugter i større eller mindre stykker, fx ananas, mango, abrikoser, papaya, tranebær, rosiner og/eller kokosflager. Hakket chokolade eller små chokoladeknapper er også super lækkert
- Når din müsli er, som du vil have den, kommer du den i en tætsluttende beholder (den kan sagtens holde sig 3-4 uger)

