Nasi Goreng  med kylling og rejer

Vi elsker Fried Rice. I Thailand spiser vi meget Fried Rice med kylling eller rejer, eller udelukkende med grøntsager. Og jeg laver ofte selv de stegte ris. Derfor er den indonesiske Nasi Goreng også en favorit hos os. Både når vi spiser i de små gadekøkkener, boder og på restauranter på Bali og i Malaysia men også herhjemme. Nasi Goreng er faktisk den indonesiske udgave af den asiatiske Fried Rice. Og ligesom med den asiatiske, er der utallige variationer af den indonesiske risret. Forskellige regioner, forskellige byer, forskellige øer og forskellige restauranter har deres egen version med kød, kylling, rejer eller grøntsager. Men der er fællestræk, og en fælles ingrediens i de forskellige variationer er den indonesiske soya 'Kecap Manis' (nogle steder stavet 'Ketjap Manis'), som er en sød og mørk soya. Den kan fås i diverse asiatiske supermarkeder eller on-line, og jeg har fundet den i min lokale Meny. Et andet fællestræk er, at Nasi Goreng altid serveres med æg - enten en rullet og strimler omelet, æg blandet i retten eller sprøde spejlæg på toppen.

Min version af Nasi Goreng er inspireret af kokkens på en restaurant i den balinesiske by Nusa Dua. Jeg kan desværre ikke huske hans navn, men restauranten, som vi har spist på gennem flere år, glemmer man ikke - stort set alt, undtagen maden, var lilla. Vægge, duge, personalets tøj for blot at nævne noget af det lilla.

Har du en rest ris, så gem den til dagen efter og lav Nasi Goreng - så er der nem og lækker mad.

Rejechips, som er ret sjove at lave, kan fås i asiatiske supermarkeder eller on-line, fx hos www.Pandasia.dk



Ingredienser

til 4 personer 

  • 4 dl kogte ris
  • 3 stykker kyllingebryst 
  • 80 g rejer
  • 3 fed hvidløg
  • 1 stor gulerod
  • 4 forårsløg
  • 1/4 rød peberfrugt
  • 4 spsk Kecap Manis (se billede nedenfor)
  • 2-3 tsk Sambal- Oelek (chilipasta), det afhænger af, hvor spicy du vil lave din Nasi Goreng (se billede nedenfor)
  • 1 æg pr person
  • salt og friskkværnet peber
  • 3 spsk kokosolie til stegning
  • neutralt olie til stegning af æg

Til servering

  • 1 lille håndfuld ristede jordnødder
  • lidt frisk koriander
  • rejechips, ca 4 pr person, samt olie til at stege disse i (se billede nedenfor)

Sådan gør du

  1. Hvis ikke du har en rest kogte ris, starter du med at koge 4 dl ris efter anvisning på pakken. De skal køle af, så de ikke er fugtige, når de skal steges
  2. Hak jordnødderne groft med en kniv og rist dem på en tør pande. Stil til side til serveringen
  3. Lav rejechips efter anvisning på pakken og stil til side til serveringen
  4. Skyl forårsløg, skær det hvide af løgene i tynde skiver. Det grønne skærer du i meget tynde strimler på langs og lægger disse i en skål med koldt vand. Stil skålen i køleskabet - så skal de gerne krølle sammen
  5. Skyl den røde peber og skær den i meget tynde strimler,
  6. Skræl guleroden og skær den i tynde, skrå skiver
  7. Pil og pres hvidløg
  8. Skær kylling i tynde strimler
  9. Varm 2 spsk af kokosolien op i en sauterpande eller wok og lynsteg kylling og hvidløg til kyllingen bliver gylden
  10. Tilsæt 1 spsk kokosolie mere, varm den op og tilsæt de kogte ris lidt ad gangen og fordel dem rundt, så de ikke klumper. Lad retten stege til risene får farve og bliver lidt sprøde. Fordel hele tiden de ikke stegte ris med dem, der er stegt. Rør i det, så risene ikke brænder på - det tager lidt tid
  11. Tilsæt Sambal-Oelek, Kecap Manis, lidt salt og friskkværnet peber
  12. Tilsæt gulerodskiver og rejer og steg 1 minut mere
  13. Tilsæt forårsløg
  14. Hold retten varm mens du steger dine spejlæg i lidt olie. Steg dem til de får en sprød bund og kant. Hvis din pande er stor nok, kan du sagtens stege 4 på én gang

Anret din Nasi Goreng i skåle eller på tallerkner drysset med ristede jordnødder og lidt frisk koriander. Læg peberstrimler over. Læg spejlæg over

Tag løg ud af køleskaber, hæld vandet fra og anret dem på toppen af risene

Server med rejechips til