Pad Kee Mao - spicy stegte nudler

Pad Kee Mao ผัดขี้เมา er en af de mere spicy, autentiske thailandske gadekøkkenretter, der består af flade risnudler (smalle eller brede) i en virkelig lækker sauce sammen med chili, thai basilikum og grøntsager. Pad Kee Mao er super nem at lave, og man kan få brugt sine grøntsagsrester, da retten kan laves med alle slags grøntsager - har du fx en lille rest broccoli og/eller blomkål er det fantastisk i retten sammen med gulerod, en rest peberfrugt, lidt sukkerærter og fx bambusskud eller babymajs. I nedenstående opskrift har jeg nævnt de grøntsager, jeg havde og brugte – men brug hvad du har.

Som altid skal du vælge chili efter dine smagsløg – hvor meget skal der til for dig, for at retten bliver spicy. Og Pad Kee mao er en spicy ret. Thaierne bruger Bird Eye chilier, som er meget stærke, men vælg de chilier, der passer dig, og som du kan få fat i. Du kan evt, sammen med friske chilier, supplere med lidt chilisauce, hvis det passer dig bedst. Kan du ikke lige finde thaibasilikum, bruger du bare almindelig basilikum. På thai betyder 'ขี้เมา' (khi mau) 'beruset'. Fortællingen siger, at navnet er opstået, da man ofte spiste retten udenfor barer og natklubber sent om natten. En anden forklaring går på, at der i den kinesiske version af retten er tilsat risvin. Og en tredje fortælling siger, at det var en beruset kok, der 'opfandt' retten for at komme hurtigt over sine tømmermænd. Men uanset hvad, er det en lækker ret med masser af sunde, sprøde grøntsager, og den er nem at lave. Til denne opskrift har jeg brugt kylling, men man kan sagtens lave retten vegetarisk eller bruge rejer. Så tøm køleskabet for grøntsagsrester og lav en herlig Pad Kee Mao


Ingredienser

til 2 personer 

  • 150 g flade risnudler, smalle eller brede
  • 250 g kyllingebryst
  • 2 gulerødder *)
  • ca 75 g broccoli eller aspargesbroccoli incl stængler skåret i små stykker
  • ½ squash
  • ½ rød peberfrugt
  • 8 stk babymajs
  • 2-3 forårsløg
  • 1 solohvidløg eller 3-4 almindelige fed hvidløg
  • 2 Bird Eye chili eller anden slags chili
  • 1 stor håndfuld thai basilikum eller almindelig basilikum
  • 1 spsk fiskesauce
  • lidt olie til stegning

Sauce

  • 3 spsk østerssauce
  • 3 spsk soya
  • 2 spsk sukker, gerne kokos- eller palmesukker
  • 1 spsk vand

Til servering

  • limebåde
  • evt lidt frisk, hakket chili

*) gulerødder, peberfrugt, broccoli, babymajs og squash kan erstattes med andre grøntsager/grøntsagsrester

Sådan gør du

  1. Tilbered nudlerne efter anvisning på pakken, skyl dem med koldt vand og lad dem dryppe af i en si
  2. Bland ingredienserne til saucen i en lille skål
  3. Hak hvidløg og chili fint
  4. Skyl forårsløg og skær dem i skrå skiver
  5. Del broccoli/aspargesbroccoli i små buketter og skær stænglerne i stave
  6. Skræl eller vask gulerødder og skær dem i tynde skiver, evt skrå, eller stave
  7. Vask peberfrugten og skær i stave og del babymajs i halve på langs
  8. Skær kyllingebryst i tynde mundrette strimler eller skiver
  9. Varm olien op i en wok eller stor pande og steg hvidløg, chili og rødløg i 1 minut
  10. Tilsæt kylling og steg et par minutter, og tilsæt derefter grøntsagerne samt fiskesauce og steg videre 2-3 minutter, til kyllingen er gennemstegt
  11. Skru lidt ned for varmen og tilsæt saucen, nudlerne og forårsløg og steg yderligere 1 minut
  12. Smag retten til med chilisauce, hvis du vil have den mere spicy
  13. Tag retten af varmen og vend basilikum i

Server med limebåde og evt lidt frisk chili til at drysse over