Pandan er en tropisk plante, der ligner en palme med de lange tynde, spidse blade. Det er lidt svært at sige, hvad den smager af, men den har en vaniljeagtig, nøddeagtig smag med et touch af kokos. Dens udtræk har en dejlig grøn farve, og dens aroma er, som dens smag, lidt ubestemmelig men spændende. "Sysøstasiens vanilje" kaldes den ofte. Og netop i Asien bruges planten i madlavningen til at give smag og farve til ris, desserter, kager og i drinks. I asiatiske supermarkeder, butikker eller på nettet kan man få Pandan enten som juice, extract, pulver eller som friske blade, som man kan fryse og bruge lidt ad gangen. Lidt speciel men virkelig et bekendtskab værd
Ingredienser
Til ca 2 dl sirup
- 2 Pandan blade
- 1 dl sukker
- 1 dl vand
Sådan gør du
- Skyl Pandan bladene grundigt og klip dem i tynde strimler
- Kom sukker og vand i kog i en gryde, tilsæt Pandan strimlerne og kog det hele i ca 2 minutter. Læg låg på gryden og lad Pandan-sukker lagen hvile i 4-5 timer. Det gør ikke noget, hvis der går længere tid
- Si din Pandansirup gennem en finmasket si over i en flaske eller et glas og nyd den herlige duft imens
Jeg ved ikke, hvor længe siruppen kan holde sig i køleskabet, for jeg har ikke haft min sirup stående længere end 3 uger - jeg er vild med den, så den 'holder' ikke så længe