Galetter er virkelig nemme at lave, og så er de fantastisk lækre. Og man kan variere med, hvad man lige har i køleskabet. Man kan lave sin dej selv, men jeg bruger næsten altid en færdiglavet dej, da det er nemmere, og de er faktisk ret gode. Til denne galette brugte jeg en grov, færdiglavet tærtedej, men den almindelige 'hvide' kan sagtens bruges, hvis man foretrækker det. Jeg havde nogle porrer, der skulle bruges og kombinerede disse med bacon og tomater. Efter min mening, et 'match in heaven'. Jeg ristede lidt mandler, som jeg hakkede og dryssede på sammen med frisk mozzarella. Mozzarellaen når at smelte en lille smule, når den kommes på den varme tærte. De bagte tomater er ikke et must, men det er ret lækkert som supplement til de tomater, der er i galetten.
Jeg serverer denne galette med en grøn salat med agurk og oliven. Et virkelig lækkert måltid, og bliver der en rest galette, kan den sagtens gemmes til frokost dagen efter
Prøv også nogle af mine andre lækre galetter - find opskrifterne her
Ingredienser
- 1 solo hvidløg eller 4 almindelige fed hvidløg
- ½ chili *) kan udelades, vælg efter dine smagsløg – galetten skal ikke være spicy
- 2 stk porrer
- 2 store tomater + 8-10 cherrytomater
- 1 håndfuld frisk basilikum
- 1 pakke bacon i skiver, 150 g
- 1 spsk tørret oregano
- salt og friskkværnet peber
- evt 1 spsk olivenolie til stegning
- 1 rulle færdiglavet, grov tærtedej (den ikke-grove kan også bruges)
- 1 glas basilikumpesto eller anden grøn pesto **)
- 1 æg
Til servering
- 1 håndfuld ristede, groft hakkede mandler
- 1 spsk frisk, groft hakket basilikum
- 1 stilk cherrytomater
- 8-10 små mozzarellakugler
*) chili kan udelades, vælg efter dine smagsløg – galetten skal ikke være spicy. Du kan også erstatte chilien med 1/4 tsk cayennepeber eller ½ tsk stærk paprika
**) du kan også lave pestoen selv – opskrift findes her
Sådan gør du
- Pil og hak hvidløg med en kniv og hak chilien
- Rens porrer og skær dem i tynde skiver
- Skyl tomater. Halver de to store og skær dem i skiver. Skær de små i halve
- Hak basilikum groft
- Skær bacon i små stykker
- Varm en pande op og steg bacon på tør pande til det har taget farve og er næsten stegt
- Tilsæt evt 1 spsk olivenolie, hvis nødvendigt, tilsæt hvidløg og chili og steg et par minutter
- Tilsæt porre og steg et par minutter
- Tilsæt tomatskiverne og oregano og steg yderligere et par minutter. Smag til med salt og friskkværnet peber. Bruger du cayennepeber eller paprika, tilsættes det også her
- Tænd ovnen på 180 grader (varmluft)
- Rul den færdige tærtedej ud og lad den ligge på bagepapiret. Placer den på en bageplade (lav plads til stilken med tomater) og smør den med basilikumpesto. Lad 5 cm kant være fri hele vejen rundt
- Læg fyldet på dejen stadig med fri kant
- Pisk ægget let sammen med en gaffel og pensl den frie dejkant. Fold den derefter ind over fyldet og pensl den med æg
- Placer de halve cherrytomater rundt på fyldet med skærefladen opad og drys det hele med tørret oregano
- Læg stilken med tomater i den ene ende af bagepladen på et stykke bagepapir og pensl med lidt olivenolie
- Bag nu galette og tomater ca 25 minutter, til galetten har taget farve, er sprød og slipper bagepapiret
- Imens galetten bager, rister du mandler på en tør pande, køler dem lidt af og hakker dem groft med en kniv
- Halver nogle af de små mozzarellakugler, lad nogle være hele og hak lidt basilikum
- Inden servering drysses galetten med de hakkede mandler og basilikum og pyntes med mozzarellakuglerne samt den bagte stilk tomater