Rabarbercrumble med lakridscreme

Hvis det er vinter, og der ikke er friske rabarber at få, kan en pose frosne rabarber fra fryseren blive til en lækker dessert. Jeg elsker crumbles og havde lyst til at lave dem i portioner i stedet for én stor, så jeg brugte mine små Le creuset gryder på 10 cm i diameter, men andre små ovnfaste skåle kan sagtens bruges. Og en stor tærteform på ca 25 cm passer også fint. Jeg har prøvet med forskellige kombinationer af mel og gryn og er kommet frem til den nedenstående, som jeg synes er super god. Der er gode og lækre ting i, så der er ingen grund til ikke at prøve.

Rabarber kan erstattes med fx æbler, pærer, nektariner, og lakridsen i cremen kan erstattes med fx vanilje. Kan man tåle nødder, er det lækkert med lidt hakkede nødder ovenpå frugten, inden man kommer crumbledejen på. Så der er mange muligheder for at lave sin helt egen crumble


Ingredienser

Portionen er til 6 personer. Mine små gryder er 10 cm i diameter. En tærteform på ca 25 cm kan også bruges i stedet for de små forme

Fyld

  • 60 g rabarber pr portion
  • ½ tsk rabarberlikør pr person, drambuie, sherry, rabarbersaft eller anden frugtsaft kan bruges. Hvis desserten også er til børn, er saften den bedste idé
  • 2 spsk kokossukker
  • ½ tsk kardemomme
  • 50 g friske blåbær eller hindbær

Crumble

  • 125 g koldt smør
  • 1½ dl havregryn
  • 3 spsk kokossukker
  • 1½ dl mandelmel
  • ½ dl kokosmel

Creme

  • 2 dl piskefløde
  • 2 dl skyr, 0,2 %
  • 3/4-1 tsk lakridspulver

Sådan gør du

  1. Bland havregryn, mandelmel, sukker og smør med fingrene indtil det bliver til en grov krumme
  2. Tilsæt kokosmel og bland det sammen med
  3. Friske rabarber skæres i stykker på ca 1½ cm, anden frugt skæres i små tern - frosne rabarber er formodentlig allerede skåret i stykker - og lægges i de små gryder/skåle
  4. Hæld lidt rabarberlikør eller andet over og fordel blåbær over rabarberne
  5. Bland kokossukker og kardemomme og drys det over
  6. Fordel dejen over rabarberne ved at smuldre den med fingrene
  7. Bag de små crumbles ved 180 grader (varmluft) i ca 30 minutter til de er gyldne og sprøde
  8. Pisk imens fløden til skum. Rør skyr og lakridspulver sammen og vend det i fløden

Server de små crumbles varme med cremen til