En galette er oprindelig en fransk madpandekage, men den laves ofte som en tærte. Dog adskiller galetten sig fra en almindelig tærte ved, at den ikke laves i form, men i stedet foldes siderne ind over det fyld, man har valgt. En anden forskel mellem galetten og tærten er, at der ikke hældes æggemasse over galetten. Det er en nem og ret dekorativ måde at lave en tærte på, da man kan se tærtefyldet, der ikke dækkes af en æggemasse. En dessert galette kan laves med alle mulige slags frugter og bær. Jeg er så heldig, at jeg har en have med bær og frugttræer, så når jeg ikke har flere rabarber, er der solbær og ribs i haven, og senere æbler, pære og blommer. Alt sammen kan forvandles til galetter, der er hurtige og nemme desserter.
Her hos os er vi vilde med lakrids, så derfor lagde jeg et lag lakridsmarcipan under rabarberne og serverede en lakridscreme til. Er man ikke lakridselsker, kan man bruge almindelig marcipan eller helt undlade marcipanen. Eller man kan komme vanilje i cremen i stedet for lakrids
Og galetterne kan også laves som middags- eller frokostret med
grøntsagsfyld eller fyld med en blanding af kød og grøntsager. Man
kan bruge lige det, man har lyst til. Og skal det være endnu
nemmere, kan man 'snyde' med dejen, som jeg somme tider gør - bruger
en rulle færdiglavet tærtedej i stedet for at lave dejen selv - det
fungerer godt, både til middags- og dessert galette.
Ingredienser
Til galetten
- en rulle færdiglavet tærtedej eller hjemmelavet dej til tærtebunden
- 1 æg til pensling
Hjemmelavet tærtedej
- 150 g hvedemel
- 75 g mandelmel '
- 50 g sukker
- 125 g koldt smør
- 2-3 spsk koldt vand
* Mandelmel kan erstattes af fx havregryn eller andre former for mel. Eller man kan nøjes med at bruge 200 g hvedemel
Fyld
- 250 g rabarber
- 150 g lakridsmarcipan
- 3 spsk rørsukker, almindeligt sukker kan sagtens bruges
- 3 spsk Cointreau, kan erstattes af friskpresset appelsinsaft
Lakridscreme
- 1½ dl piskefløde
- 1 dl græsk yoghurt, 2%
- 2 tsk lakrids extract, jeg brugte Bülows Sweet Organics *)
*) bryder man sig ikke om lakrids, er et super alternativ at erstatte lakrids med vaniljesukker/vaniljeexreact
Sådan gør du
Hvis du laver tærtedejen selv - ellers gå til punkt 4
- Hæld melet i en skål og smuldr smørret heri
- Tilsæt sukker og saml dejen med vandet.
- Dæk dejen til og lad den hvile i køleskabet i ca 30 minutter
- Skær blade og bund af rabarber, skyl dem godt og skær dem i stykker på ca 3 cm
- Læg rabarberstykkerne i en skål, tilsæt sukker og Cointreau eller appelsinsaft og vend det sammen. Lad det hvile ca ½ time, mens du laver lakridscremen
- Pisk fløden stiv
- Kom yoghurt i en skål sammen med lakrids extract og rør det sammen
- Tilsæt den piskede fløde, rør det sammen og sæt det på køl, til det skal bruges
- Varm ovnen op til 180 grader (varmluft)
- Rul den hjemmelavede dej ud eller rul den færdige dej ud af papiret. Placer dejen på en bageplade med bagepapir
- Riv marcipanen groft hen over dejen - lad et stykke være fri til ombuk
- Tag rabarberne op af den væske, der måtte være kommet - det gør ikke noget, hvis alt sukkeret ikke er smeltet. Fordel rabarberne over marcipanen
- Pisk ægget med en gaffel og pensl kanten. Fold den derefter op omkring rabarberne og pensl ovenpå kanten. Drys til slut med lidt rørsukker eller perlesukker
- Bag galetten ca 30 minutter til kanten er smuk og lysebrun og rabarberne møre
Server den varme rabarbergalette med lakridscremen