Jeg er vild med de små syrlige røde bær. De er fantastiske til marmelade og gelé, da de indeholder stivelsesstoffet, pektin. Og så er de fyldt med gode vitaminer. Jeg synes, det er sjovt at vide noget om de bær, man bruger. "Ribsbusken vokser overalt i Norden og formodes at stamme herfra, hvor den har været dyrket siden middelalderen. De tidligste fund af ribs dateres helt tilbage til jernalderen" (citat fra Den Gamle Fabriks bærleksikon).
Ribs er anvendelige til kager, desserter, marmelade, saft, sirup og i salater, så der er al mulig grund til at finde et sted at plukke ribs. Jeg har, i denne marmelade, brugt anis - det harmonerer perfekt med ribsene, men kan selvfølgelig erstattes af fx vanilje, hvilket gør marmeladen en smule sødere
Ingredienser
- 1 kg ribs
- 450 g sukker
- 2 spsk friskpresset citronsaft
- 5-6 stk stjerneanis
Sådan gør du
- Skyl ribsene og pluk dem af stilkene. Det tager lidt tid, men er det hele værd
- Kom ribsene i en gryde sammen med sukker og rør det rundt, så sukkeret bliver fordelt. Lad det hvile ca ½ time
- Kom stjerneanis i gryden og bring det i kog. Lad marmeladen simre ved svag varme i 10 minutter. Du kan mase nogle af ribsene med en grydeske, hvis du ikke vi have så mange hele bær i marmeladen. Eller du kan give marmeladen en tur med en stavblender. Jeg lader de hele bær være, men det er jo forskelligt, hvad man er mest til
- Kom marmeladen i rengjorte og evt Atamonskyllede glas. Hvis du ikke er tilhænger af Atamon, kan du bruge vodka eller anden spiritus til at skylle glassene i. Jeg har ladet mig fortælle, at Atamon ikke er godkendt til vagetarisk/vegansk mad