Rosenbladmarmelade

Roser er, efter min mening, meget smukke blomster og så har de en vidunderlig duft. Og faktisk kan roserne bruges til andet end at pynte og dufte i haverne. Deres kronblade kan laves til en velsmagende og smuk marmelade. Og du kan bruge alle slags roser – både dem man har i haven og de vilde ude i naturen (hybenroser). Pluk rosenbladene, lige før blomsterne falder af – så har de meget smag, og du undgår at *ødelægge' det smukke syn af nyudsprungne roser. For at få den smukkeste farve på din marmelade, skal du holde dig til rosenblade af én farve. Og det er de røde og pink, der giver den smukkeste farve i marmeladen. Når du koger bladene, vil de sikkert miste den røde farve, men fortvivl ikke. Farven kommer tilbage, når du tilsætter citronsaften. Da rosenblade ikke indeholder meget pektin, som er det, der, sammen med sukkeret, får marmeladen til at stivne, bliver man nødt til at tilsætte geleringspulver 

Prøv også min rosembladsirup og marmeladen lavet af rester herfra 


Ingredienser

  • 4 dl rosenblade
  • 2 dl vand
  • 2 dl sukker, brug fx syltesukker (sukker med pektin), så får du en tykkere marmelade
  • 3 spsk friskpresset citronsaft
  • 1 spsk sukker + 1 tsk økologisk melatin til marmelade




Sådan gør du

  1. Kom rosenblade og vand i en gryde, kog det op og lad det simre for svag varme i 10 minutter. Fortvivl ikke over, at saften ikke holder den røde farve - den kommer igen, når du tilsætter citronsaften
  2. Tilsæt citronsaft og sukker og lad det hele simre yderligere 10 minutter
  3. Rør 1 tsk melatin sammen med 1 spsk sukker og rør det i marmeladen. Rør det godt sammen
  4. Kom den varme marmelade i rengjorte glas og kom låg på. Når jeg har gjort glassene rene, skyller jeg dem med en sjat vodka, gin eller anden alkohol og undgår derved Atamon