Grøntsagssalat med oksekød, krydderdressing og peanut-pandekage

Denne salat er inspireret af en indonesisk salat, vi har fået serveret på Bali. Det kan lyde underligt med en kold middagsret med kød i, men det er faktisk ret lækkert, også selvom der ikke lige er 25 grader udenfor. Det hakkede kød gør, at retten er let men mættende, og kødet er super godt sammen med de sprøde grøntsager

Der er mange variationsmuligheder, da de fleste grøntsager og salater er gode sammen med krydderdressingen

Til salaten kan alle grøntsager bruges, men brug grøntsager i forskellige farver, så salaten bliver farvestrålende

I stedet for miniasparges kan man bruge grønne bønner, som så blancheres 1½ minut i kogende vand, hældes i en si, så vandet løber fra, og de køles af

Har man lyst, kan man også komme flere slags spirer i, fx også ærtespirer, hvis man kan finde det

Og har man slet ikke lyst til kød, fungerer salaten perfekt som vegetarret fx serveret med et par æg til, for at gøre den mere mættende


Ingredienser

 4 personer

  • 2 håndfulde spinatblade
  • 150 g frosne edamamebønner
  • 150 g bønnespirer
  • 150 g miniasparges - kan erstattes af grønne bønner
  • 1 rød eller gul peberfrugt
  • 1 mellemstort rødløg
  • 2 forårsløg
  • 400 g hakket oksekød
  • 2 spsk kokosolie til stegning af kødet - anden olie kan bruges
  • 1 spsk neutral olie til stegning af miniasparges

Krydderdressing

  • 2 spsk jordnøddeolie - olivenolie kan bruges
  • 2 fed hvidløg
  • 2 tsk revet ingefær
  • 1 rød chili - vælg den type, der passer til dine smagsløg, retten er medium spicy
  • 2 spsk kokosmel + 1 spsk til pynt
  • 2 spsk risvinseddike, merin, madsake eller hvidvinseddike (se billede nedenfor)
  • 1/4 dl vand
  • 2 spsk  Ketjap Manis, indonesisk soja - almindelig (sød) soja kan bruges
  • 1 spsk kokosolie - anden olie kan bruges 
  • frisk koriander og/eller frisk basilikum samt ristet kokosmel til at drysse over

Peanutpandekager

til 4 personer, én pandekage til hver

  • 2 dl majsmel
  • 2 spsk rismel, evt hvedemel
  • 1½ dl jordnødder
  • 1 æg
  • ca 2 dl mælk
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 1 forårsløg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 tsk revet ingefær

Sådan gør du

  1. Rist 1 spsk kokosmel på en tør pande og sæt det til side
  2. Varm 1 spsk neutral olie op i en sauterpande eller anden pande og hurtigsteg miniaspargsene heri 2 minutter. Læg dem på en tallerken og stil til afkøling
  3. Hæld edamamebønnerne i en skål, hæld kogende vand over og hæld dem straks op i en si, så vandet kan løbe fra
  4. Snit forårsløgene fint og stil dem til side til pynt
  5. Fjern stilken på spinatbladene, striml dem fint og put dem i en skål
  6. Skyl bønnespirer, si vandet fra og hæld dem i skålen ovenpå spinaten
  7. Skær peberfrugten i tynde strimler og læg disse i skålen
  8. Pil rødløget, skær det midt igennem og skær det i tynde strimler. Put det i skålen
  9. Hæld edamamebønnerne i skålen
  10. Varm sauterpanden/panden op igen og put 2 spsk kokosolie i og steg det hakkede kød heri. Sørg for at kødet bliver helt findelt og ikke klumper. Drys friskkværnet peber over og lad det køle af
  11. Pil og pres hvidløg, riv ingefær og hak chilien fint
  12. Varm 1 spsk kokosolie op i en lille gryde og sauter hvidløg, ingefær, chili og kokosmel heri i 1 minut
  13. Tilsæt vineddike, indonesisk soja og vand og lad det koge 1 minut. Lad det stå og køle af mens du putter kødet i salatskålen og blander det forsigtigt sammen
  14. Server salaten i portionsskåle, hvor du lægger aspargsene oven på salaten, hælder dressingen over og drysser med forårsløg, ristet kokosmel og evt frisk koriander

Server med peanutpandekager og agurkeskiver til, evt lækkert brød i stedet for pandekagerne

Peanutpandekager

  1. Rist jordnødderne på en tør pande
  2. Hak forårsløg i tynde skiver
  3. Bland majsmel og rismel i en skål
  4. Tilsæt spidskommen, pres hvidløg i og riv ingefær i
  5. Rør æg i og tilsæt mælk lidt ad gangen til dejen får en passende konsistens, ikke for tynd
  6. Rør jordnødder og forårsløg i, og rør det hele godt sammen
  7. Bag pandekagerne på begge sider på en lille pande - det er nemmest at 'hælde' dejen på panden med en suppeske eller grydeske, så man kan sørge for at få peanuts med i hver pandekage. Det vil være ærgerligt, hvis alle peanuts ligge i skålen til den sidste pandekage :-)