Salat med most avocado og yoghurt
Oftest bruges most avocado i sandwich, guacamole eller andre former for dip, men i denne salat er det brugt som en del af en salat med asparges, linser, urter og knas. Jeg har ladet mig inspirere af det mellemøstlige/arabiske køkkens salater med mange af ingredienserne, fx den lækre blanding af mandler, granatæblekerner, mynte, persille og sumak *) Da linser er sunde, mættende og proteinholdige kan salaten serveres som en vegetarret, som frokost eller som tilbehør til fx grille eller ovnbagt laks
*) Sumak er et rødt, syrligt og aromatisk krydderi fra mellemøsten. Krydderiet kan købes i etniske butikker/markeder. Har du ikke lige sumak, kan du erstatte det ved at rive 1 spsk af skallen fra 1 økologisk/ubehandlet citron og blande det med 1 spsk presset citronsaft, for at opnå den syrlige smag. Den røde farve fås selvfølgelig ikke, men salaten kan sagtens fungere uden
Ingredienser
Til 2-3 personer som middagsret eller 4 personer som tilbehør
- 1 bundt grønne asparges
- ca 3/4 dl olivenolie eller anden olie
- ½ tsk stødt spidskommen
- ½ tsk røget paprika
- ½ dl mandelflager eller hakkede mandler
- ½ dl græskarkerner, gerne saltede
- 1 ds grønne linser (400 g)
- 1/4 dl stenfri sorte oliven, hakkede
- 1½ dl granatæblekerner
- ½ dl bredbladet persille, hakket groft
- ½ dl mynteblade, hakket groft
- saft af ½ citron
- 1 spsk granatæblesirup eller anden sirup
Avocado yoghurt
- 2 stk avocado, modne
- saft af 1 citron
- 1 tsk fint hakket, grøn chili
- 1 fed hvidløg, presset
- 1 1/4 dl græsk yoghurt
- 1 spsk sumak *)
Til servering
- Lidt ekstra bredbladet persille
*) Sumak er et rødt, syrligt og aromatisk krydderi fra mellemøsten. Krydderiet kan købes i etniske butikker/markeder. Har du ikke lige sumak, kan du erstatte det ved at rive 1 spsk af skallen fra 1 økologisk/ubehandlet citron og blande det med 1 spsk presset citronsaft, for at opnå den syrlige smag. Den røde farve fås selvfølgelig ikke, men salaten kan sagtens fungere uden
Sådan gør du
- Hæld linserne i en si, skyl dem med koldt vand og lad dem dryppe af
- Hak mandler, hvis du bruger hele mandler, hak oliven, persille og mynte og pres citronen
- Knæk den nederste hårde del af aspargesene
- Varm en pande op til middel varme med 2 spsk olivenolie og rist aspargesene 2 minutter, drys dem med salt og friskkværnet peber og læg dem på en tallerken
- Kom 2 spsk olivenolie på panden og rist under omrøring mandler, græskarkerner, spidskommen og paprika 2-3 minutter. Hæld det over i en skål sammen med linser, oliven, granatæblekerner, persille og mynte.
- Pisk 1 spsk olivenolie sammen med saft af ½ citron og 1 spsk sirup og vend det i skålen
Avocado yoghurt
- Kom avocado, citronsaft, chili og hvidløg i en skål og mos det til en samlet masse med en gaffel. Smag til med salt og friskkværnet peber og rør yoghurten i
- Læg avocado-yoghurten i et pænt lag på det fad, du vil servere på og drys med sumak
Anretning
- Fordel linseblandingen over avocadocremen, læg aspargesene ovenpå og pynt med bredbladet persille
Server evt salaten med lækkert brød til, gerne ristet, fx surdejsbrød, ciabatta eller foccacia