Salat med varmrøget laks, tomater og bøgebladsdressing

Salat med varmrøget laks er nem og lækker aftensmad, og så smager den fantastisk. I denne salat er laksen blandet med salatblade, tomater, agurk, radisser og avocado – en rigtig sommersalatskål. Vores kæmpe lange bøgehæk får stadig nye, fine, friske blade, som kan høstes det meste af maj måned. De smukke lysegrønne blade er virkelig fine i salat, så hvorfor ikke også i salatdressingen. Så de blev til en smuk grøn og super indbydende dressing, der smager let syrlig (lidt ligesom persille, sagde min mand). Har du ikke mulighed for at plukke bøgeblade, eller er det ikke lige sæson, kan du lave en sennepsdressing i stedet. Jeg gik lige ud på græsplænen og plukkede lidt Bellis (Tusindfryd), der som regel vokser i græsset sammen med mælkebøtter. De fine små hvide blomster har en dejlig smag og pynter godt i en salatskål. men du skal lægge dem i lige inden serveringen, for de lukker sig hurtigt, og så pynter de ikke så meget. Salaten er mættende og kan sagtens nydes som et aftensmåltid med lækkert brød til. Eller du kan lave den til frokost


Ingredienser

Til 4 personer som tilbehør eller som frokostret

  • ca 400 g varmrøget laks
  • 3 store håndfulde salat, fx feldsalat, snittet iceberg eller hjertesalat i grove stykker *)
  • 1 håndfuld cherrytomater
  • 1 agurk, ikke for stor – alternativt 2 stk skoleagurker
  • 2 stk avocado
  • 8 radisser

Bøgebladedressing **)

  • ¾ dl olivenolie
  • ½ dl friskpresset citronsaft
  • 2 dl friske nye lysegrønne bøgeblade
  • salt og friskkværnet peber

Drys

  • Lidt friske blåbær – kan udelades
  • En lille håndfuld frisk, hakket dild
  • Lidt friske, nye bøgeblade – alternativt basilikum, hvis ikke det er sæson for bøgeblade. Eller du kan nøjes med dild

*) hvis det er sæson for friske, nye bøgeblade kan du blande lidt af dem i, alternativt lidt ruccola. Du kan også vælge at bruge salatmix, så du ikke selv blander

**) Sennepsdressing – hvis ikke det er sæson for friske bøgeblade

  • ½ dl olivenolie
  • 2 tsk flydende honning
  • 2 tsk dijonsennep
  • ½ dl friskpresset citronsaft
  • salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

  1. Start med at lave dressingen (bøgeblade- eller sennepsdressing)
  2. Skyl salaten, hvis ikke den er skyllet og kom den i en salatskål. Bruger du store salatblade, snitter/river du dem i mindre stykker
  3. Skyl tomater, halver dem og kom dem i skålen
  4. Skyl agurken, skær den i små tern og kom dem i skålen
  5. Skyl radisser, skær dem i tynde skiver og kom dem i skålen. Vend det hele sammen
  6. Skræl avocado og skær dem i skiver og/eller tern
  7. Skær laksen i mindre stykker og læg disse i salaten sammen med avocado
  8. Inden servering dryppes dressingen over og salaten vendes forsigtigt
  9. Salaten drysses med frisk, hakket dild og evt blåbær. Pynt med bøgeblade eller basilikum

Server salaten med lækkert brød til og evt en lille skål med dressingen, så man selv kan supplere