Sesamstegte ris med rejer

Jeg er vild med stegte ris og vender ofte tilbage til denne asiatiske måde at servere ris. Man kan variere de stegte ris på utallige måder, og til denne ret, har jeg stegt risene i sesamolie, som giver en helt anden smag end andre olier. Sesamolien har en karakteristisk nøddeagtig smag og bruges meget i de asiatiske køkkener. Den udvindes af sesamfrø og kan være ristet eller koldpresset. Desuden er sesamolien rig på umættede fedtsyrer og antioxidanter. Man kan lave stegte ris med alle slags olier, men sesamolien, sammen med rejer, æg, chili, ingefær, løg og blommesauce, er virkelig en flaske sesamolie værd. Blommesauce kan du finde i asiatiske eller etniske markeder. Nogle gange kan du finde det i supermarkeder. Er det helt umuligt at finde blommesaucen, kan du bruge en sød mangochutney eller en sød chilisauce
Prøv også andre af mine retter med stegte ris, fx
Fried rice med kylling, Fried rice med rejer og ananas, Stegte ris med bacon, Stegte ris med kimchi, bacon og æg, Nasi Goreng eller Hvidløgsstegte ris
Ingredienser
Til 4 personer
- 4 dl jasminris *)
- 350 g friske eller frosne, kogte rejer, fx Vannamei rejer eller tigerrejer
- 2 dl frosne eller friske ærter, kan erstattes af edamamebønner
- 2 spsk sesamfrø, ristede på tør pande
- 2 tsk sesamolie
- 3/4 dl østerssauce
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 3 spsk finthakket ingefær
- 2 æg
- 2 spsk peanutolie eller anden olie + lidt til omeletten samt til at dryppe over til sidst
- 1 tsk tørrede chiliflager
- 2 spsk asiatisk blommesauce **)
- 1 lille håndfuld friske korianderblade
- 1 lille håndfuld mynteblade
*) jasminris er de bedste ris at bruge til stegte ris, da de ikke 'klumper'
**) du kan finde asiatisk blommesauce i asiatiske eller etniske markeder. Nogle gange kan du finde det i supermarkeder. Er det helt umuligt at finde blommesaucen, kan du bruge en sød mangochutney eller en sød chilisauce
Sådan gør du
- Bruger du frosne rejer, tøs de op og drypper godt op
- Bruger du frosne ærter, tøs de op i koldt vand, så de holder farven
- Tilbered risene efter anvisning på pakken
- Rist sesamfrøene på en tør pande og stil dem til side
- Kom rejerne i en skål og vend dem forsigtigt med 1 tsk sesamolie og 1 spsk østerssauce. Lad rejerne hvile
- Pil og hak løg og hvidløg fint
- Skræl og hak ingefær fint
- Slå æggene ud i en skål og pisk dem let sammen med en gaffel
- Varm en pande til medium varme med lidt olie og steg en tynd omelet. Tag omeletten af varmen, lad en køle af, rul den sammen og skær den i tynde strimler, som stiles til side
- Varm 2 spsk olie op til høj varme i en wok eller pande og rist løg, hvidløg og ingefær 5-6 minutter
- Tilsæt rejerne og rist 2 minutter
- Tilsæt resten af sesamolien (1 tsk), resten af østerssaucen, blommesauce, chiliflager og ris (sørg for at de er nogenlunde løse) og rist 4-5 minutter under forsigtig omrøring
- Tilsæt ærterne de sidste 2 minutter
- Inden servering vendes koriander i retten, omeletstrimlerne fordeles over de stegte ris og dryppes med en smule olie, mynteblade og sesamfrø drysses over
Server evt ekstra blommesauce til

