Solbærmarmelade

Solbær er endnu et af de bær, der får barndomsminderne frem. Jeg elsker de sorte, lækre bær, der er indbegrebet af sommer, sol og mormor. Så jeg er ret heldig, at jeg har solbærbuske i haven. Bærrene er fantastiske til marmelade, saft og sirup, og faktisk er det et bær af ældre dato "Solbær stammer fra Mellemeuropa, Himalaya og Centralasien. En reel dyrkning af solbær sker først fra Middelalderen" (citat fra Den Gamle Fabriks bærleksikon)  


Ingredienser

  • 1 kg solbær
  • 1 dl vand
  • 500 g sukker
  • ½ dl friskpresset citronsaft - kan udelades
  • lidt Amaretto (italiensk likør) - kan udelades eller erstattes med anden likør


Sådan gør du

  1. Pil solbærrene fri af stilkene og skyl dem godt
  2. Kom bærrene i en gryde sammen med vand, kog dem op og lad dem småkoge 5-6 minutter
  3. Tilsæt sukker og citronsaft og lad marmeladen småkoge ca 20 minutter, til den har den konsistens, du ønsker. Marmeladen bliver tykkere, når den køler af
  4. Kom marmeladen i rengjorte og evt Atamonskyllede glas. Hvis du ikke er tilhænger af Atamon, kan du bruge vodka eller anden spiritus til at skylle glassene i. Jeg har ladet mig fortælle, at Atamon ikke er godkendt til vagetarisk/vegansk mad

Tip: i ét af glassene rører jeg ofte 1 spsk Amaretto (italiensk likør) og bruger dette glas til is eller pandekager. Et andet tip er at erstatte lidt af sukkeret med kokossirup - kokos og solbær er fantastisk sammen