Stikkelsbærdessert med kardemommecreme

Så blev stikkelsbærrene modne, hvilket jeg utålmodigt har ventet på, da jeg er vild med stikkelsbær. Bærrene er imidlertid værd at vente på, for i den umodne version er det ikke en speciel nydelse, hverken de røde eller de gule. Lækre, spændstige stikkelsbær er en nydelse, og de er super anvendelige i fx desserter, til marmelade eller i en lækker salat. Til denne stikkelsbærdessert har jeg kogt en stikkelsbærkompot og serverer den med en kardemommecreme. En luftig og let creme, hvor der ikke er brugt fløde. Har man ikke lyst til kardemomme, kan dette skiftes ud med kanel, vanilje eller lakrids - eller man kan jo prøve flere af versionerne og se, hvilken der bliver favoritten

Prøv også min stikkelsbærtrifli og min stikkelsbærmarmelade


Ingredienser

Til 4-6 personer 

Stikkelsbærkompot

  • 150 g friske el. frosne, optøede stikkelsbær
  • ½ stang vanilje
  • 25 g sukker
  • 1½ blad husblas

Kardemommecreme

  • 4 dl græsk yoghurt, 2% *)
  • 2 spsk flormelis
  • ½ vaniljestang
  • 2 æggehvider
  • ½ tsk stødt kardemomme **)

*) hvis du ønsker en mere fed creme, kan du bruge 10% yoghurt i stedet, eller fx creme fraiche

**) kardemomme kan udskiftes med vanilje, kanel eller lakridspulver

Pynt

  • vaffelstænger/-rør, havregrynskager, lidt revet chokolade og evt nogle spiselige blomster

Sådan gør du

Stikkelsbærkompot

  1. Skyl og nip stikkelsbærrene
  2. Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Bland kornene med lidt af sukkeret, så de skilles ad
  3. Kom stikkelsbær, vaniljekorn, den halve vaniljestang og sukker i en gryde og lad det simre under låg i ca 10 minutter
  4. Læg husblassen i blød i koldt vand i ca 10 minutter. Vandet skal dække husblassen
  5. Tag gryden med kompotten af varmen (når den har kogt ca 10 minutter), afkøl den en smule og rør den opblødte husblas i. Rør til husblassen er smeltet
  6. Fordel kompotten i 4-6 glas, som stilles i køleskabet et par timer
  7. Inden servering laves kardemommecremen

Kardemommecreme

  1. Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud. Bland kornene med lidt af sukkeret, så de skilles ad
  2. Kom vaniljekorn, yoghurt, flormelis og kardemomme i en skål og pisk det sammen et par minutter - nemmest med en håndmixer
  3. I en anden skål piskes æggehviderne stive (så skålen kan vendes, uden at æggehviderne falder ud)
  4. Vend de piskede æggehvider i kardemommecremen, som fordeles i glassene med den kolde stikkelsbærkompot. Kom evt cremen i en sprøjtepose og sprøjt den ned i glassene. Har du ikke en sprøjtepose, kan en frysepose med et hjørne klippet af, sagtens bruges

Pynt din stikkelsbærdessert og server den