Stir-fry oksekød med løg, rød peber og bambus (beef onion)

Det er dejligt nemt at lave en stir-fry ret. Der kræves ikke mange ingredienser, og man kan tømme grøntsagsskuffen og undgå madspild. Lidt kød, fisk, skaldyr eller tofu samt nogle grøntsager. En wok eller pande og lidt sauce – og du har, hvad der skal bruges til en lækker ret. Jeg spiser sjældent oksekød, men lige netop til en stir-fry ret, kan det være lækkert, da skiverne skal være papirtynde og steges hurtigt. Især løg, men også rød peber passer fantastisk til stir-fry oksekød, men alle slags grøntsager kan bruges. Jeg har, til retten, ladet mig inspirere af den asiatiske Beef Onion, som er en super simpel ret med blot oksekød og løg i en simpel sauce. Løg er ikke nok grøntsager efter min smag, så jeg har tilsat rød peber og bambusskud, der passer fantastisk til oksekøb

Tip:

Du kan erstatte oksekødet med fx kylling eller svinekød. Eller du kan bruge rejer, muslinger, blæksprutter eller tofu for en vegetarret

Sammen med løg kan du, i stedet for peber og bambusskud, bruge fx asparges, sukkerærter, bønnespirer eller små buketter broccoli. Har du en rest grøntsager, er det oplagt at bruge disse og undgå madspild

Til saucen kan du skifte soya ud med teriyaki

Risene kan erstattes af nudler – ægnudler, risnudler eller fx sobanudler

Vil du have lidt knas, kan du drysse den færdige ret med cashewnødder, sesamfrø eller fx solsikkefrø


Ingredienser

Til 2 personer

  • 300 gram oksesteak eller andet oksekød, der kan skæres i tynde skiver/strimler og ikke kræver ret lang stegetid *)
  • en lille smule soyasauce
  • 3 stk løg
  • 1 rød peber
  • 1 dåse bambusskud, 140 g
  • 1+1 spsk olie til stegning

Sauce

  • 3 spsk. soyasauce
  • 3 spsk. majsstivelse
  • 1 spsk. brun farin/sukker
  • 1-2 tsk chilisauce, vælg sød eller stærk som passer dine smagsløg
  • ½ dl vand
  • 1 spsk. sesamolie (kan undlades)

*) du kan vælge kalvekød i stedet


Sådan gør du

  1. Kog risene efter anvisning på pakken
  2. Skær oksekødet ud i papirstynde strimler med en skarp kniv, vend det i lidt soya og lad det hvile mens du ordner grøntsagerne
  3. Hæld bambusskud op i en si, og lad dem dryppe af
  4. Pil løget og skær det i mundrette både
  5. Skyl den røde peber og skær den i mundrette tern
  6. Bland ingredienserne til saucen sammen i en skål
  7. Varm 1 spsk olie op til høj varme i en wok eller pande og lynsteg kødet til det har taget farve og fået en skorpe. Tag kødet op på en tallerken
  8. Hæld 1 spsk olie mere i wok'en/panden og lynsteg løgene 2 minutter
  9. Tilsæt den røde peber og steg yderligere 2 minutter
  10. Kom kødet tilbage i wok'en/panden og hæld saucen over. Lad det bruse op under omrøring, tilsæt bambusskud og sluk for varmen

Server retten med kogte ris og ristede sesamfrø - evt drysset med lidt frisk chili