Sur-sød kylling

Sur-sød sauce er meget udbredt i Thailand - både på restauranter og i gadekøkkener - selvom retten egentlig stammer fra Kina.

Saucen kan anvendes til alle former for kød og fisk samt til grøntsager. Det er super lækkert at lave en sur-sød sauce udelukkende med grøntsager og ris. Hvis der skal kød i, synes jeg personligt, at kylling eller rejer passer bedst - men det er jo en smagssag.

Brug opskriften på saucen som en grundopskrift og brug så det kød og/eller de grøntsager, du har lyst til, eller der lige er i køleskabet. Det vigtigste er den sur-søde smag og at grøntsagerne bevarer deres sprødhed.

Jeg har fundet frem til min version af sur-sød saucen ud fra alle de forskellige, jeg har smagt på gadekøkkener i Bangkok


Ingredienser

til 4 personer 

  • 3-4 stk kyllingebryst
  • 2 tsk hakket hvidløg
  • 1 spsk hakket ingefær
  • 4 forårsløg
  • 1 rød peberfrugt
  • 8 babymajs (passer som regel med en lille pakke)
  • 3 gulerødder
  • ca. 75 g sukkerærter
  • ½ broccoli
  • 1/4 ananas i firkanter
  • kokosolie eller olivenolie til stegning
  • frisk koriander til pynt

Sur-sød saucen

  • ½ ds tomatkoncentrat, 70 g
  • 3-4 spsk palmesukker eller kokossukker - rørsukker eller almindelig sukker kan bruges
  • 10 spsk riseddike. Hvis du ikke har det, kan du bruge almindelig lagereddike
  • 2 dl grøntsagsbouillon
  • 2 dl vand
  • 2-3 tsk chilipasta - jeg bruger Chu Chum, som jeg køber i Meny (se billede nedenfor) men Sambal-Oelek eller andet chilipasta kan også bruges
  • 2 spsk soyasauce
  • 2 spsk Maizena rørt ud i 2-3 spsk koldt vand


Sådan gør du

  1. Bland ingredienserne til sur-sød saucen undtagen Maizena
  2. Pil og hak hvidløg og skræl og hak ingefær
  3. Skræl gulerødderne og skær dem i skrå skiver
  4. Lav små buketter af broccholi
  5. Skyl babymajsene og flæk dem på langs
  6. Skyl forårsløg og skær dem i skrå skiver
  7. Skyl sukkerærterne
  8. Skær den røde peber i rustikke firkanter
  9. Skræl den kvarte ananas, skær den over på langs og skær den i skiver på ca 1 cm
  10. Skær kyllingebryst i tynde skiver
  11. Varm olien i en wok eller sauterpande og rist kyllingestykkerne heri på alle sider - det må gerne blive lidt lysebrunt
  12. Tilsæt hvidløg og ingefær og lad det riste med et par minutter
  13. Tilsæt gulerødder, broccoli og forårsløg og rist yderligere 1 minut
  14. Hæld sur-sød saucen i, bring i kog og lad det koge et par minutter, så kyllingestykkerne er gennemstegte og grøntsagerne stadig sprøde
  15. Jævn med Maizena og tilsæt rød peber, ananas og sukkerærter. Varm igennem et par minutter for svag varme.
  16. Retten skal smage både surt, sødt og spicy, så du kan evt smage til med soyasauce, da det er den salte soyasauce, der får balancen frem mellem det søde og det sure

Inden servering pyntes med frisk koriander, og der serveres ris til