Indisk svampekarry - Mushroom Matar

Det er sjovt med svampe. Man kan få forskellige svampe hele året, men i virkeligheden, synes jeg, de 'hører' efteråret til, hvor man kan gå i skoven og samle. Og det har man så gjort i flere tusinde år. Både til at bruge i forskellige retter men også i medicin samt til religiøse formål. Jeg har læst, at de første referencer til svampe optræder i skrifter fra det antikke Grækenland, og at ægypterne mente, at man blev udødelig af at spise svampe. Ét er sikkert - af alle de forskellige spisesvampe, vi kan finde/få, kan der laves utallige, lækre retter. De har selvfølgelig alle forskellig smag, men kan man ikke få kantareller eller Karl Johan svampe, kan man bruge champignon i stedet.....Pasta eller pizza med svampe, en spicy thairet med svampe eller svampe i flødesauce. Så lækkert.

Svampekarry - Mushroom Matar er en lækker, cremet indisk karry, der er lavet af svampe og grønne ærter tilsat smagfulde krydderier, grøntsager og en pasta af cashewnødder og tomater. Retten kan spises som en grøntsagsret med lækkert brød eller ris til, eller den kan fx nydes til et stykke stegt/grillet fisk eller kylling. Eller den kan laves med kylling som en del af retten, hvilket du kan se en opskrift på her  


Ingredienser

til 2 personer 

  • 250 g svampe
  • 125 g friske eller frosne grønne ærter
  • 1 mellemstort løg
  • 2 store tomater
  • 1-2 chili, retten er spicy, så vurder selv, hvad der er spicy for dig
  • 2 tsk hakket hvidløg
  • 1 spsk hakket ingefær
  • 30 g usaltede cashewnødder
  • ½ tsk spidskommenfrø
  • 1 tsk Garam Masala
  • 1 tsk stødt gurkemeje
  • 1 tsk stødt koriander
  • 1 tsk bukkehornsfrø
  • ½ tsk knust, tørret chili
  • 2 tsk friskpresset limesaft
  • 1-1½ dl vand
  • olie til stegning + 1 spsk til at blende tomater og cashewnødder

Til servering

  • 2 spsk hakket, frisk koriander



Sådan gør du

  1. Sæt cashewnødderne i blød i lunkent vand i 20 minutter og lad dem derefter løbe af i en si 
  2. Rens svampe og skær dem i skiver 
  3. Pil løg og hak det, hak hvidløg og ingefær og skær chili i tynde ringe 
  4. Kom cashewnødderne, tomater, en spsk olie og lidt af vandet i en blender, og blend det hele til en jævn puré. Start med ½ dl vand og suppler, hvid du ikke synes, pureen er fugtig nok 
  5. Varm olien op i en sauterpande eller gryde ved middelvarme og rist spidskommenfrøene heri et par sekunder uden at 'brænde' dem 
  6. Tilsæt det hakkede løg og chili og sauter til løget bliver gyldent
  7. Tilsæt hvidløg og ingefær og sauter 2 minutter under omrøring
  8. Tilsæt tomat og cashew pureen. Her kan du evt tilsætte lidt mere vand, hvis du synes, retten er for tør. Jeg kan bedst selv lide, at den er lidt fugtig og cremet, så jeg bruger i alt 1½ dl vand 
  9. Tilsæt Garam Masala, tørret chili, bukkehornsfrø og svampe og kog ved medium varme i 5 minutter under omrøring 
  10. Tilsæt ærter og gurkemeje Lad det hele koge under låg i yderligere 5 minutter ved medium varme - rør i det af og til
  11. Tilsæt til sidst limesaft og smag til med salt

Server med ris eller naanbrød samt drysset med frisk koriander